Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
 
   

El consoci Juli Valdunciel va defensar exitosament la seva tesi doctoral a la Universitat de Girona el proppassat dia 14 de juny. Li ha dirigit el professor Joan Vicente (UdG). El tribunal format per Mita Castañer (UdG), Carles Llop (UPC), Joan Ganau (UdL) i Michelangelo Savino (Universita degli Studi di Messina) sota la presidència d'Eugenio L. Burriel (UdV) va atorgar-li la màxima qualificació. Ens plau oferir-vos-en el resum elaborat per l'autor mateix.
 


 

A dalt: Aiguablava i Fornells (J. Valdunciel); a sota: Torroella de Montgrí (P. Alegre, 29.12.2010).
 
 

La tesi, titulada Paisatge i models urbans contemporanis. Les Comarques Gironines (1979-2006): del "desarrollismo" a la globalització, analitza els canvis en el paisatge urbà a les comarques gironines des de la constitució dels ajuntaments democràtics, el 1979, fins just abans de l'inici de la crisi actual, el 2006. L'objectiu ha estat fer un balanç crític del model urbanístic a partir de l'estudi dels processos d'extensió urbana. La part teòrica situa la recerca en el marc del fenomen de la ciutat dispersa i parteix de la hipòtesi de la convergència cap a un model urbà global. La part empírica demostra aquest pressupost a través de l'estudi dels 522 plans parcials d'urbanisme aprovats durant aquests gairebé 30 anys. Els resultats permeten validar la consolidació del fenomen de la ciutat dispersa en tant que explosió de l'espai urbanitzat, difusió de la urbanització sobre el territori i aparició d'un nou paisatge cada cop més genèric, format per tres grans tipologies d'espais: eixamples, urbanitzacions i polígons d'activitat econòmica. Tot plegat posa de manifest les carències que ha tingut el planejament per ordenar el creixement urbà i una certa degradació del model de ciutat mediterrània. Les noves polítiques implantades per la Generalitat de Catalunya a partir de la dècada del 2000 apunten un gir positiu, que caldrà confirmar en els propers anys.
 


 

  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
17 de juny de 2011
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat