Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
 

JORNADA     ARQUESOLS 2010

Tècniques complementàries per a
la recerca en arqueologia i sòls

 

 

24 i 27 de novembre de 2010

 
 
Dissabte, 27 de novembre [opcional]
Visita al jaciment Els Vilars d’Arbeca a partir de les onze del matí. Els desplaçaments es faran en vehicles particulars. La comissió organitzadora facilitarà la coordinació dels vehicles.
 
 
 
 
 
 
Lloc de celebració: Sala Nicolau d’Olwer de l’IEC, carrer del Carme 47, Barcelona.
 
Organitzada per les Seccions d’Història Rural i de Sòls de la Institució Catalana d'Estudis Agraris, filial de l'Institut d'Estudis Catalans.
 
Comité organitzador: Assumpta Serra (coordinadora de la Secció d’Història Rural), Isidre Pastor, Joan Manuel Soriano (GRAMP - UAB), Albert Pèlachs (GRAMP - UAB), Ramon Pérez Obiol (GRAMP - UAB) i Josep M. Alcañiz (coordinador Secció de Sòls Institució Catalana d'Estudis Agraris)
 

Inscripció: envieu un correu electrònic al Servei d’Informació de l’IEC informacio@iec.cat abans del 18 de novembre indicant: nom, cognoms i correu electrònic; si s’és soci ICEA o d’una altre filial de l’IEC, o estudiant; telèfon de contacte; si assistirà a la visita del jaciment d’Arbeca, i en aquest cas, si disposa de places de cotxe per compartir i lloc de sortida.

 

Informació facilitada pels organitzadors; per a informació addicional o aclariments podeu telefonar al 93 270 16 21.

 

Els sòls són un reflex del devenir que ha experimentat el territori, com a indicadors del paisatge vegetal, del clima i de l’activitat humana, el seu estudi constitueix un vector que permet actuar-hi d’una manera multidisciplinària. En aquest sentit, cal tenir en consideració els coneixements que diverses disciplines poden aportar per a un millor coneixement dels sòls i dels ambients que envolten els jaciments arqueològics.

Amb aquesta finalitat s’ha concebut la convocatòria d’una Jornada que possibiliti posar en comú el seguit de noves tècniques i mètodes d’anàlisi que puguin ser útils per a la datació, la identificació dels paleoambients i la interpretació dels sòls que engloben els jaciments arqueològics. També es pretén facilitar la comunicació entre els professionals de l’arqueologia i els especialistes en les tècniques d’anàlisi.

Es tracta d’avaluar l’abast i entitat dels treballs de recerca arqueològica que tenen com a finalitat l’estudi i anàlisi de les restes biològiques que, associades a un període històric determinant, aporten dades pel coneixement de l’activitat humana del marc territorial on s’emplacen. Amb tot, atenent als resultats d’aquestes línies de recerca són susceptibles d’extrapolar-ne a d’altres línies d’investigació.

Per tal d’assolir els objectius plantejats, la Jornada estarà articulada a partir de sessions temàtiques que agruparan ponències breus i variades sobre les metodologies abans esmentades. Cada sessió es clourà amb un debat obert a tots els participants. Per completar la Jornada, amb caràcter optatiu, l’endemà es visitarà el jaciment arqueològic de Els Vilars d’Arbeca.

 
 Dimecres, 24 de novembre
  
09:00Obertura de la Jornada
09:15Sessió 1. Mètodes de datació :
Urani/Tori / Ramon Julià, CSIC - Jaume Almera.
210Pb, 14C, Termoluminiscència / Jordi Garcia-Orellana, Física de les radiacions - UAB.
11:00Sessió 2. Tècniques per a la identificació de paleoambients en contextos no arqueològics :
Microfòssils (pol·len, etc.) / Ramon Pérez-Obiol, GRAMP - UAB).
Diatomees i Crisofícies / Carlos Alberto Rivera, CEAB - CSIC Blanes.
Anàlisi de micro i macro carbons vegetals / Raquel Cunill i Albert Pèlachs, GRAMP - UAB.
Anàlisi de mol·luscs continentals / André Carlo Colonese, CSIC - Milà i Fontanals.
15:30Sessió 3. Tècniques per a la identificació de paleoambients en contextos arqueològics :
Reconstrucció de la vegetació i del paleoambient i explotació dels recursos vegetals per part de les primeres poblacions humanes / Rosa M. Albert, GEPEG - UB
Arqueobotànica / Raquel Piqué, UAB; R. Buxó, Museu Nacional Arqueologia de Catalunya.
Identificació de paleosòls i sòls enterrats / Rosa M. Poch, UdL.
Restes d’origen antròpic (ossos, ceràmica, etc.) / Ermengol Gassiot, UAB; Francesc Burjachs, IPHES.
18:00Sessió 4. Taula rodona: Protocols d’actuació, línies de recerca interdisciplinar / moderador: Isidre Pastor
19:00Cloenda
 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
10 de novembre de 2010
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat