Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
 

 
Joan Nogué: Paisatge, territori i societat civil. València: Edicions 3i4, [novembre de] 2010 (sèrie "la unitat", 198), 153 p.; ISBN 978-84-7502-875-0.

 

Ens plau donar difusió del text d'Empar Peiró (València) publicat al diari Avui (31.10.2010, p. 36)

 
 

Els Octubre distingueixen un assaig sobre
els paisatges com a construccions culturals.

El catedràtic de Geografia Humana de la Universitat de Girona i director de l’Observatori del Paisatge de Catalunya, Joan Nogué, va ser guardonat anit amb el Premi Joan Fuster d’assaig per la seua obra Paisatge, territori i societat civil. L’assaig de Joan Nogué, “amè i oportú”, segons la descripció del jurat, tracta el paisatge i les qüestions culturals i també ètiques i polítiques que contribueixen a la seua definició i la seua particular evolució. Segons Nogué, el paisatge, que defineix com “el rostre del territori”, no pot defugir la influència d’una determinada cultura i d’unes determinades sensibilitats.

“Cap paisatge no és innocent”, va declarar Nogué, que va explicar que els paisatges són “construccions culturals” i que “els referents paisatgístics són els fruit de la decisió d’una època i d’un gust”. “Els nostres arquetips actuals estan íntimament lligats a les identitats nacionals. El noucentisme, el modernisme, influïren notablement en la configuració del paisatge que coneixem hui”. En el seu assaig tracta de qüestions com la rellevància del paisatge en el context de la globalització, atès que la gent sent la necessitat de sentir-se identificada i arrelada a un lloc en particular, o la conveniència d’introduir el paisatge en les polítiques territorials per convertir-lo en un objecte de dret i incrementar la cultura del paisatge.

  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
4 de febrer de 2011
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat