Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
 
   

 

Jornada
 
Els camins ramaders i la transhumància a Catalunya
 
Lleida, 7 d’octubre de 2010
 

El diccionari ens defineix la transhumància com el pastoreig estacional basat en el moviment de ramats d’una regió a una altra a la recerca de pastures d’hivern i d’estiu. Diferents fonts literàries ens diuen que la transhumància és l’acció mitjançant la qual el pastor transhumant busca l’eterna primavera. La transhumància, però, no deixa de ser la definició d’una acció amb uns protagonistes, el pastor i el ramat, i un territori, la xarxa de camins ramaders.Els camins ramaders constitueixen un patrimoni econòmic, cultural, històric, arquitectònic, paisatgístic i ecològic que és imprescindible preservar. Són béns de domini públic inalienables, imprescindibles i inembargables. La Llei 3/1995 de Vies Pecuàries també determina que les vies pecuàries podran ser destinades a altres usos compatibles i complementaris.Avui per avui, la seva recuperació a Catalunya suposa un repte. Per tal de poder preservar l’ús, difondre i valorar aquest patrimoni, primer cal dibuixar la xarxa de camins. És per aquest motiu que la Fundació del Món Rural ha endegat el projecte Camins ramaders i transhumància a Catalunya, que culmina amb aquesta jornada amb l’objectiu de difondre els materials resultants i amb la intenció que els camins ramaders i la transhumància tinguin el paper i el protagonisme que els pertoca a Catalunya.

 

 

 

 
 

Lloc de celebració:Universitat de Lleida. Sala d’actes de l’Edifici del Rectorat. Pl. Victor Siurana, 1.
L’assistència és gratuïta però cal inscriure’s amb antelació a la Fundació del Món Rural, entitat organitzadora de l'acte : jornades@fmr.cat o al tel. 973 22 93 60, la qual ens ha tramés la informació i les il·lustracions d'aquesta plana.

 

10:00 Inauguració.
 
10:15 Camins ramaders i transhumància a Catalunya : El projecte i el mapa dels eixos principals / Anna Vilaseca, tècnica de la Fundació del Món Rural; Eduard Trepat, tècnic de la Fundació del Món Rural; Gerard Panadès, geògraf.
 
10:40 Passat i present dels camins ramaders i la transhumància : La importància de la transhumància a Catalunya al llarg de la història / Ignasi Ros, tècnic de l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu : Ús actual dels camins ramaders i estat de la transhumància / Joan Rovira, coordinador de vies pecuàries de la Federació d’Entitats Catalanes de Ramaders d’Oví i Cabrum.
 
11:40 Que volem que esdevingui la xarxa de camins ramaders? / Àlex Farnós, Director del Museu comarcal del Montsià.
 
12:00 L’experiència de recuperació de la Comunitat de Madrid / José Alberto Millán, responsable del área de Vías Pecuarias de la Dirección General de Agricultura y Desarrollo Rural; Comunitat de Madrid.
 
12:30 Taula rodona d'experiències catalanes de recuperació i manteniment dels camins ramaders : Associació Solc: música i tradició al Lluçanès / Aleix Cardona, president de Solc : Projecte 'A pagès descobreix: la Ruta Ramadera' / Maria del Agua Cortés, regidora de cultura de l’Ajuntament d’Avià, i Anna Seuba, ambientòloga : Transhumàncies del segle XXI. La ramaderia ovina i la transhumància a l’Alta Ribagorça / Ferràn Estrada, professor de la Universitat de Barcelona.
 
13:30 Col.loqui debat.
 
14:00 Cloenda.
 
 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
2 d'octubre de 2010
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat