Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
 

Llegir l'actualitat del món per mitjà de mapes. Aquesta és l'ambició de la nova revista que, cada tres mesos, revisarà "sempre amb mapes" els esdeveniments sobresortints, així com de fets menys mediatitzats --no pas desproveïts d'interès-- de l'actualitat internacional. En el flux ininterromput d'informació cada volta difós amb més amplitud via Internet, no cal dir que no resulta pas sempre fàcil de distingir la importància del factual i de desencriptar els reptes geopolítics o econòmics que s'hi sospiten. "A l'escala d'un mapa, el món és un joc d'infants", escrivia Laurent Graff, a Voyage, voyages (Le Dilettante, 2005). L'autor no es va pas equivocar: en posar la realitat en l'espai, els mapes ofereixen de manera efectiva unes eines adients i unes claus de lectura particularment accessibles, les quals poden ajudar a una millor comprensió del món actual.

En el primer número, Carto proposa, en col·laboració amb edicions Autrement, un dossier sobre Rússia, la puixança de la qual reposa actualment en els seus importants recursos en hidrocarburs, els quals constitueixen alçaprems tant en el pla econòmic i diplomàtic com en el geopolític. Els mapes manifesten amb precisió la instrumentalització política que se'n fa, així com els desafiaments que representen per a l'estat més gran del món, fronterer amb la Unió Europea, però també de Xina, dels Estats Units i del Japó part enllà dels estrets i dels mars. L'apartat "Actualités" proposa una anàlisi cartogràfica, en especial de les eleccions regionals franceses, de la reforma de la sanitat als Estats Units, de l'escrutini legislatiu a l'Iraq i del progrés de la democràcia a Àfrica, però

 

també s'ocupa de la presentació del traçat del projecte de gasoducte transsaharià, el paper del Kazajstan al capdavant de l'OSCE, la creació de l'estat de Telangana a l'Índia o del tractat singular que regeix l'Antàrtida. A l'apartat "Environnement", Carto recapitula sobre els reptes cartografiables dels tretze anys de negociacions sobre el clima del protocol de Kioto ençà, i l'apartat "Histoire" va dedicat a la guerra freda a tomb de la celebració a Europa, durant la tardor passada, del vintè aniversari de la caiguda del mur de Berlín. Altres rúbriques més breus completen el número: la cartògrafa Cécile Marin ha tingut l'amabilitat d'analitzar alguns mapes amb mirada esmolada ("L'oeil du cartographe"); com també ho ha fet Jean-Yves Sarazin, director del Département des Cartes et Plans de la Bibliothèque Nationale, en posar en perspectiva el projecte del Grand Paris al ritme de les evolucions de la capital des de Felip August ("Décryptage").

En fi, també presenta les novetats editorials, les dels darrers atles apareguts en especial, i una selecció de webs de cartoteques (La Documentation Française, Biblioteca de la Universitat de Texas, l'Atelier de Cartographie de Sciences Po, Monde Diplomatique i l'Atlas Historique), així com alguns mapes insòlits de Bèlgica i d'Europa ("Insolito Carto"), atès que com deia Oscar Wilde, "no hi ha cap mapa del món que sigui digne d'una ullada si no hi figura el país de la utopia".

     Bona lectura!

     Frank Tétart.

 

 

 

 

Carto, núm. 01  ·  trimestral  ·  juliol - agost 2010
ISSN sol·licitat
Preu a França metropolitana : 10,95 €
Redactor en cap delegat: Frank Tétart
Redactora cartògrafa: Laura Margueritte
Editat per AREION Group (París)
En reproduïm la portada i l'editorial (édito)
en versió catalana de P. Alegre.

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
23 d'agost de 2010
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat