Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
 
 

 

Els portolans de l'edat mitjana, un llibre publicat en alemany ara fa un segle just, conté molt més del que anuncia el títol estricte. En historiar la nàutica i la cartografia, mostra la trama fonamental de la navegació comercial i les seves tècniques, a banda del seu objectiu bàsic, que són els portolans, roters, derroters, routiers i sailing directions, redactats des de l'experiència marinera. Aquests llibres nàutics no s'entenen sense l'acompanyament de les cartes de navegar o cartes portolanes, les búixoles, les sestes, els rellotges d'arena i els escandalls. La part col·lateral de Konrad Kretschmer (Berlín, 1864 - 1945) dedica a la cartografia portolana no és precisament accessòria ni banal: fins als anys 1960 va ser l'obra més sòlida sobre la matèria. La contribució del professor alemany a la cultura mediterrània és un llibre dens i seriós --clàssic-- redactat per un investigador armat amb un bon pertret metodològic, ben diferent de molts predecessors i seguidors que no sabien geografia, ni gaire o gens paleografia, ni llatí [Notícia editorial].

 
 

Konrad Kretschmer (1909): Els portolans de l'edat mitjana. Barcelona: Institut Cartogràfic de Catalunya; Departament de Política Territorial i Obres Públiques, 2009; 283 p. Traducció de Ferran Robles i Sabater; direcció científica de Vicenç M. Rosselló. ISBN 978-84-393-8222-5.

  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
23 d'abril de 2010
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat