Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
   
   
 

Es tracta de l’exposició muntada per l’Obra Social de "La Caixa" per commemorar el centenari de l’expedició que l’Institut d'Estudis Catalans (IEC) organitzà als Pirineus en 1907 i que esdevingué el punt de partença de l’estudi científic de l’art romànic català, en el marc de la tasca sistemàtica empesa per l’Institut per estudiar l’art, la literatura, la llengua i el dret a Catalunya, tot reprenent l’esperit de la Renaixença. El títol de l’expedició era Missió arqueológica-jurídica de l’Institut a la ratlla d’Aragó. Va comptar amb la direcció de l’arquitecte Josep Puig i Cadafalch i la participació de Guillem M. de Brocà, historiador del dret i encarregat de les investigacions jurídiques de l’IEC, mossèn Josep Gudiol, conservador del Museu Episcopal de Vic, Josep Goday, arquitecte, i Adolf Mas, fotògraf. La missió sortí de Barcelona el 30 d’agost i durà fins el 14 de setembre de 1907. Tenia com a objectiu explorar l’Aran i les valls de capçalera de la Noguera Ribagorçana, tot visitant edificis religiosos i civils de fàbrica romànica, aixecar-ne plànols i fer-ne fotografies, per rescatar l’ingent llegat artístic i documental que corria el risc de restar oblidat per sempre més. Aquesta missió científica permeté ingressar part del patrimoni romànic català de l’Aran i la Ribagorça al Museu Episcopal de Vic i a la Junta de Museus de Barcelona, el fons de la qual molts anys després és al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC). Entre els conjunts artístics que l’expedició contribuí a recuperar, paga la pena d’esmentar el grup escultòric del Davallament de Santa Eulàlia d’Erill-la-Vall o les pintures romàniques de Sant Climent i de Santa Maria de Taüll.

"Els resultats de la exploració foren preciosos –diu la crònica publicada a l’Anuari de l’Institut d’Estudis Catalans-; ademés de les inscripcions del claustre de Roda, fotografiades moltes d’elles, llegides y anotades totes, portava la missió més de dos-centes fotografíes, les plantes y demés detalls arquitectònichs d’una vintena d’edificis no descrits y les apuntacions ja dites sobre el dret consuetudinari d’aquestes comarques. Ademés, estudiades les pintures murals de que s’anava tenint noticia, s’estan copiant les de Sant Vicens y Santa Maria de Tahull, les de Bohí y les de Roda, quals còpies, encomanades a artistas entesos y respectuosos, passaran a augmentar la documentació románica del Museu y servirán d’ilustracions per a l’obra sobre les pintures murals qu’aquest Institut té en curs de publicació."

L’exposició, fruit de la col·laboració de l’Obra Social "La Caixa" i la Fundació Institut Amatller d’Art Hispànic, mostra una setantena de fotografies d’Adolf Mas Ginestà (Solsona, 1860 - Barcelona, 1936), seleccionades entre els més de dos-cents clixés que es conserven a l’Arxiu Mas, croquis dels arquitectes Puig i Goday, i altres documents de l’època, entre els quals fulls del quadern de notes de Mn. Gudiol, amb el suport dels mapes que ressegueixen l’itinerari de la missió -Bossòst, Vielha, Arties, Salardú, Boí, Erill-la-Vall, Taüll, Durro, Barruera...- realitzat amb el permís del bisbe d’Urgell. L’exposició, temporal i itinerant, s’inaugurà el 2008 a la Seu d’Urgell i ha estat a Solsona (21 d’abril a 20 de maig de 2009), a Blanes (27 de maig a 24 de juny de 2009), al Museu del Suro de Palafrugell (30 de juny al 23 de juliol de 2009). Encara pot visitar-se al Santuari Mijaran de Vielha e Mijaran (Cra. de Franca, s/n) fins el dia 8 de setembre. [Enric Bertran]

 
   
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
8 d'agost de 2009
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat