Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
   
   

Va de globus

Els globus, veritables models tridimensionals de la Terra, han embadalit els estudiosos de la geografia de tota època, grans i petits, tant els de bona com els de mala jeia. Fa 300 anys, el Pare Vincenzo Coronelli en va iniciar el col·leccionisme, la recerca i la difusió i una societat internacional que porta el seu nom en segueix la petja. I qui no recorda en Charlot dictador pilotejant amb la bimba terràqüia?

Per a satisfer la badoqueria i l'encís, no n'hi havia prou amb la producció de peces úniques. Els obradors familiars, com el de la fotografia, van ampliar l'oferta considerablement i el fordisme va fer la resta. Vegeu sinó aquest vídeo: com es fan els globus?.

El globus supervivient més antic, atribuït a Martin Behaim de Nuremberg, és datat l'any 1492. En podeu veure un hemisferi a la fotografia de l'original. La panoràmica de la botiga barcelonina Món i moon, especialitzada en aquest gènere documental, no pot venir més a

 

tomb. El gran globus fosc amb peanya de copa situat a baix a la dreta és una reproducció del de Behaim i l'hemisferi que mostra és, precisament, l'oposat al que presentavem de l'original. No cal afinar gaire la vista per a copsar-hi l'afrontament sense obstacles de les costes d'Àfrica i de la Península Ibèrica amb l'illa de Cipango, l'actual Japó. Els viatges de Colom i la perspicàcia d'Amerigo Vespucci hi interposarien un nou continent.

He recollit la imatge del globus de Behaim de Ronald V. Tooley i Charles Bricker: Landmarks of Mapmaking. Oxford: Equinox, 1981; la de l'obrador familiar, de Thierry Lassalle: Cartographie. 4000 ans d'aventures et de passion. París: IGN - Nathan, 1990; la del local de Món i moon va sortir al dominical de La Vanguardia de 26-10-2008 i me l'ha facilitada l'Enric Bertran; la Ma. Carme Montaner m'ha fet saber l'adreça del video del Museu de Chicago [Pau Alegre].

  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
30 d'octubre de 2008
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat