Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
   
 

L'any 2008 es commemora el 800 aniversari del naixement de Jaume I. El seu regnat es distingeix per haver originat, amb les conquestes de les Balears i de València, un importantíssim moviment migratori per a repoblar les noves terres incorporades a la corona catalano-aragonesa. Les terres de parla catalana han viscut altres importants moviments migratoris al llarg de la seva història. El plantejament del VII Congrés de la Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana (CCEPC) voldria tractar el tema migratori en tota la seva amplitud cronològica i territorial, des de l'època medieval, i fer-ho no exclusivament des d'una perspectiva historiogràfica, sinó possibilitant mirades des de la sociologia, la demografia, l'etnografia o la literatura.

 

 

DIJOUS 16 D'OCTUBRE

19:00 Obertura del congrés

19:30 Conferència inaugural. Dolors Bramon: La islamització d'Hispània, un procés migratori de musulmans.

 

 

 

 

 

Es poden presentar comunicacions a qualsevol dels quatre àmbits del Congrés. El termini màxim per a rebre les inscripcions al Congrés i els textos de les comunicacions, és el dia 26 de setembre de 2008. Per a formalitzar-ho, cal adreçar-se a:

Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana (CCEPC)
carrer del Carme, 47 (IEC), 08001 Barcelona A/e ccepc@iec.cat

Text i informació recollits del tríptic anunciador

 

DIVENDRES 17 D'OCTUBRE

9:00 Acolliment i obertura

10:00 Àmbit 1: La colonització feudal de la Catalunya Nova, les Illes Balears i el País Valencià. Estudiar el procés de conquesta i poblament de la Catalunya Nova que té precedents des de finals del segle IX, però que s'impulsà sobretot a partir del segle XII. Contrastos amb l'ocupació del PaísValencià i les Illes Balears a partir del segle XIII.
Ponències d'Enric Guinot i Ricard Soto.

16:00 Àmbit 2: De l'expulsió dels jueus i moriscos a les immigracions franceses de l'època moderna. A partir dels decrets de 1492 i 1609, considerar l'impacte dels buits deixats i els destins dels expulsats. Contrastar amb la immigració francesa a Catalunya des de finals del segle XV fins al primer terç del segle XVII, i l'ocupació francesa de la Catalunya Nord a partir de 1659.
Ponències de Manuel Ardit i Antoni Mas.

19:00 Taula rodona: Perspectives dels processos migratoris actuals amb Antoni Ariño, Santiago Castellà, Manuel Delgado, Joan Lacomba i Rafael Xambó.

 

DISSABTE 18 D'OCTUBRE

10:00 Àmbit 3: Les migracions contemporànies. Els moviments interns i l'arribada de població d'altres territoris en els dos últims segles. El mirall d'Amèrica: del retorn dels indianos a les migracions posteriors. L'exili de 1939 i les seves conseqüències socials
Ponències de Pere A. Salvà i Andreu Domingo

16:00 Àmbit 4: Llengua, literatura i material etnogràfic vinculats als processos migratoris de les terres de parla catalana. Les migracions deixen pòsit en els costums, en les cançons, les llegendes... La llengua viatja amb les migracions i en el cas de les internes transporta les variants dialectals, identifica grups humans, genera malnoms... La llengua dels nouvinguts condiciona la realitat lingüística existent. La literatura pot donar-nos una nova perspectiva sobre les repercussions dels moviments de població en els imaginaris col·lectius i en les nostres referències culturals, a més de permetre l'expressió de les experiències individuals.Hem de considerar la literatura catalana feta en terres llunyanes i la literatura des dels exilis
Ponències de Lluís Messeguer i Joan Peytaví.

19:00 Conferència de cloenda. Joan Armangué: Repoblament i continuïtat cultural a l'Alguer (s. XIV-XVI).

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
4 de juliol de 2008
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat