Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
 
 
  "A l'Escorial es conserva un Atles Topogràfic prou bonic el qual no ha estat mai reproduït ni objecte d’estudi crític detallat fins avui.Aquesta obra mestra va ser dibuixada com a colofó del reconeixement d’Espanya ordenat per Felip II, entorn de l’any 1585 o poc més tard. [...] Els fulls del 2 al 21 presenten zones més o menys extenses d’Espanya i Portugal. Pel que fa a la qualitat d’aquests mapes, cal remarcar ja des d’ara la singularitat següent: malgrat que els directors del reconeixement espanyol, dels quals parlaré més endavant, no van posar mai els peus a Portugal, la part del l’Atles que cobreix aquest país és la més reeixida. És un fet prou sorprenent, en efecte."
 
  G. de Reparaz
(1901-1984)

"Cal advertir que Portugal no és mai esmentat, directa o indirectament, en el mapa. En efecte, no hi ha ni el més mínim detall ni la més mínima referència a les activitats precedents a la fabricació de la part lusitana d’aquest monument cartogràfic. [...] Sóc de l’opinió que el silenci que envolta aquest fet només és inexplicable en aparença. Cal recordar que la política seguida per Portugal durant tot el període de les descobertes va ser d’un secretisme exacerbat amb prohibició expressa de la lliure difusió de les novetats, i dels mapes i de les dades geogràfiques en especial."

 

 

 

Disposeu de l'article complet en versió catalana.

 
Reparaz Ruiz, Gonzalo de : "The Topographical Maps of Portugal and Spain in the 16th Century". Imago Mundi, VII (Estocolm, 1950); pp. 75-82.
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
30 d'abril de 2008
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat