Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
   

 

L’Oscil·lació de la Mediterrània Occidental i la Precipitació als Països Catalans és el títol del treball defensat per optar al grau de doctor per part del Sr. Joan Albert López i Bustins. L’acte va tenir lloc el passat 14 de desembre de 2007 a l’Aula Magna de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona. Per a més informació, la tesi es troba inscrita al Departament de Geografia Física i Anàlisi Geogràfica Regional de la Universitat de Barcelona, i es pot consultar en català i anglès al servei de TDX (Tesis Doctorals en Xarxa).

El tribunal estava compost majoritàriament per membres de diferents punts dels Països Catalans i per un professor estranger per poder optar a la menció especial de doctor europeu. El Dr. Josep Miquel Raso i Nadal de la Universitat de Barcelona fou el president del tribunal, la Dra. María José Estrela Navarro del Centre d’Estudis Ambientals de la Mediterrània (Paterna, València) fou la secretària, i el Dr. José Carlos González Hidalgo de la Universitat de Saragossa, el Dr. Miquel Grimalt i Gelabert de la Universitat de les Illes Balears (Palma) i el Dr. Maurizio Maugeri de la Universitat de Milà (Itàlia) foren els vocals. La qualificació del treball fou d’excel·lent cum laude per unanimitat.

 

Si us convé citar aquesta publicació, poseu:
López Bustins, Joan Albert (2008): "De l'oscil·lació de la Mediterrània Occidental. Resum de la tesi doctoral presentada a la Universitat de Barcelona (14 de desembre de 2007)". Obrador Obert. El butlletí digital de la SCG, http://scg.iec.cat/Scg9/Scg90/S95521.htm

 

 

Un dels resultats més rellevants de la tesi és el fet que la precipitació hivernal s’està incrementant en alguns punts dels Països Catalans tot i la davallada general de la pluviometria anual. Les muntanyes del nord d’Alacant i els Pirineus Orientals són àrees on la precipitació podria esdevenir més torrencial a l’estació hivernal dins el nou context de canvi climàtic. D’altra banda, es detecten fortes reduccions de precipitació a la primavera, sobretot al mes de març, possiblement relacionades amb canvis en la circulació atmosfèrica en l’estratosfera.

La hipòtesi del treball de recerca parteix de la necessitat de trobar un nou patró de teleconnexió de caràcter regional funcional per a la precipitació de l’est de la península Ibèrica, o dit d’una altra manera, per als Països Catalans. Un patró de teleconnexió s’entén, de forma simple, com aquella oscil•lació climàtica oposada entre dos punts geogràfics allunyats; El Niño és el més conegut. A Europa, el patró de teleconnexió que regeix els tipus de temps, a l’hivern sobretot, és l’oscil·lació de l’Atlàntic Nord, més conegut entre els climatòlegs amb l’acrònim NAO (North Atlantic Oscillation). Aquest patró permet explicar la variabilitat climàtica de la major part d’Europa i de la península Ibèrica, però no dels Països Catalans. La seva ubicació geogràfica, a sotavent dels fluxos humits de l’Atlàntic, els caracteritza d’un clima autòcton i especial.

Fenòmens adversos i freqüents com les pluges torrencials als Països Catalans no són explicables estudiant l’oscil·lació climàtica europea per excel·lència, la NAO. En conseqüència, es genera la necessitat de definir un patró de caràcter més regional. El dipol de pressió atmosfèrica conformat per l’anticicló de les Açores al sud-oest de la península Ibèrica i la depressió de la mar Lígur al nord-oest d’Itàlia permet detectar una oscil·lació climàtica particular de la Mediterrània Occidental. Es defineix com a Oscil·lació de la Mediterrània Occidental o

 

 

 

en anglès, Western Mediterranean Oscillation (WeMO), pel Dr. Martín Vide, director de la tesi, al 2002.

La present tesi intenta validar la funcionalitat de la WeMO amb la variable precipitació i demostrar que la seva àrea de màxima influència són els Països Catalans. Estudiant les tendències dels valors de l’índex de la WeMO es poden entendre certs canvis en el comportament i la variabilitat de la precipitació a l’àrea d’estudi al llarg de la segona meitat del segle XX. L’establiment d’un calendari de la WeMO és el resultat més funcional perquè permet assenyalar la primera quinzena d’octubre com la més probable per a l’ocurrència d’episodis extremadament torrencials als Països Catalans.

Es confirma la hipòtesi que la WeMO es pot definir com el patró de teleconnexió propi dels Països Catalans, però en la seva fase negativa. La fase negativa tindria lloc quan els camps de pressió atmosfèrica normals sobre el sud-oest de la península Ibèrica i el nord d’Itàlia s’inverteixen: potents anticiclons sobre Europa Central i depressions profundes a l’oest de la península. El resultat són fortes llevantades que poden donar lloc a pluges torrencials. Inesperadament, en la seva fase positiva, es detecta una forta influència en la precipitació del golf de Biscaia per la incidència directa dels fluxos atlàntics del nord-oest sobre la zona. Arran d’això, es trobà una pluviometria negativa i significativament correlacionada entre el golf de València i el País Basc. [Joan Albert López i Bustins]

 

A sota: Calendari de la WeMO per quinzenes, per al període 1951-2000, amb els corresponents episodis extremadament torrencials de >200 mm en 24 h (32 casos) a Catalunya. (Cal notar que la major concentració de casos té lloc a la 1a. quinzena d’octubre quan l’índex de la WeMO –WeMOi– es troba en els seus valors més negatius de l’any).

 

  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
11 de març de 2008
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat