Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
   
 
  "L'any de Nostre Senyor de 1497, Vasco da Gama, després de passar el cap de Bona Esperança per primera vegada el 20 de novembre i haver circumnavegat Àfrica, va rendir viatge a Calicut, tothora a les ordres de Manuel I, tretzè rei de Portugal".
 
  G. Mercator
(1512-1594)

"Primera circumnavegació del globus. Fernão Magalhães, qui va llevar l'àncora d'Espanya el 20 de setembre de l'any de Nostre Senyor de 1519, va anar a parar a l'estret que des d'aleshores porta el seu nom el 21 d'octubre de l'any següent, i en fou el primer en travessar-lo; d'allà estant va iniciar la recerca de les Moluques, però va ser mort a les illes Barusses amb altres vuit espanyols; la resta de la flota, delmada i estalonada, va completar la circumnavegació del globus i va retornar a Espanya gairebé exactament tres anys després d’haver-ne sortit."

"L'any 1493, el delit per les grans travessies enervava la rivalitat entre els castellans i els portuguesos, i és per això que el Papa Alexandre va establir com a límit el cercle meridià distant 100 llegües d'un punt situat a les illes del Cap Verd o de les Açores, i que hauria de determinar la navegació i els drets de conquesta d'una i altra part, atribuint la Terra occidental als castellans i la Terra oriental als portuguesos. Però donat que aquest límit va ser discutit per les dues parts tot seguit als conflictes ocorreguts l'any 1524, el que ha esdevingut la frontera comuna és el meridià que dista 370 llegües, per la banda de ponent, de l'illa de Sant Antoni, la més occidental de les Gorgades."

Mercator, Gerard : Nova et Aucta Orbis Terrae Descriptio ad Usum Navigantium Emendate Accommodata, 1569.
 

 

 

 

  Disposeu dels textos del mapa comentats per George Kish (1980) en versió catalana.
   
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
8 de març de 2008
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat