Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
   
     
   

 
Converses sobre globalitzacio i sostenibilitat

Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats
en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya
 
Rambla de Catalunya 8, Barcelona.
 

     

 

8
febrer

 

Espècies invasores: la cosa ve de lluny

La nostra espècie ha trasbalsat la biodiversitat del planeta, alterant els hàbitats, eliminant unes espècies i afavorint-ne d'altres pels serveis que ens donen. O transportant impensadament (o volguda) espècies animals, vegetals i bacterianes d'una part del món a l'altra. Aquestes espècies han causat estralls en els ecosistemes que no en tenien experiència, i representen una de les més grans amenaces actuals i futures a la biodiversitat, ja prou amenaçada. Quan una espècie aliena es converteix en invasora? Quines possibilitats hi ha que les espècies al·lòctones acabin formant part de les flores i faunes del país receptor? Com afectarà el canvi climàtic les ja prou agressives espècies invasores? Una ullada a les causes ecològiques i als efectes ambientals i econòmics de les invasions biològiques.
A càrrec de Joandomènec Ros, doctor en biologia, catedràtic d'ecologia.

 

11
abril

 

Manifestacions del canvi global a Catalunya

Les darreres dècades s'han caracteritzat per un conjunt de canvis en el medi ambient planetari que, per la seva rapidesa i abast, no semblen tenir cap precedent en la història de la humanitat. Hi ha dos nivells d'expressió del canvi global : l'un comprèn les petites però dràstiques alteracions que operen a escala planetària. El segon es refereix a l'augment acumulatiu de petits canvis locals que per sinèrgia contribueixen al canvi global. Les manifestacions del canvi global a Catalunya són estudiades per diferents investigadors, i alguns dels seus resultats posen de manifest la significació del canvi climàtic, els canvis d'us i els processos de bioinvasió. L'anomenat canvi global presenta una cara de perill, però també una cara d'esperança.
A càrrec de Martí Boada Juncà, geògraf, doctor en ciències ambientals.

 

7
març

 

El canvi climàtic: una mostra de com és d'insostenible el món actual

L'ús de recursos energètics barats i abundants ha caracteritzat el creixement econòmic i l'evolució tecnològica dels països desenvolupats durant el segle XX. La seguretat del proveïment, l'ajustament a les demandes energètiques, l'impacte sobre el medi i les repercussions de les economies emergents configuren reptes que posen en qüestió la sostenibilitat de la nostra societat.
A càrrec de Josep Enric Llebot Rabagliati, doctor en ciències físiques.

 

16
maig

 

Què significa creixement? La necessitat de nous indicadors

Els indicadors econòmics tradicionals, com el producte interior brut, donen una idea incompleta o esbiaixada del que significa creixement. Per aixà s'han proposat diversos indicadors que tenen en compte també aspectes ambientals i socials. Aixà ens pot donar una idea més exacta de la sostenibilitat o insostenibilitat de certes mesures o estructures.
A càrrec de Xavier Duran Escribà, llicenciat en ciències químiques, doctor en ciències de la comunicació.

Totes les sessions seran en divendres a les 19 hores
Preu: Col·legiats, gratuït; no col·legiats 20 euros (5 euros per sessió)
Inscripcions a l'adreça www.cdl.cat; més informació: formació@cdl.cat
Per assistir a les sessions cal portar el rebut de la inscripció
Recollit en el Butlletí Informatiu del Col·legi : Activitats, 40 (hivern 2008).

  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
17 de gener de 2008
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat