Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
   
 
 

No podem pas amagar que l’execució del Mapa internacional del món és una tasca molt delicada. Malgrat tots els esforços de concertació efectuats per a donar-li homogeneïtat, hi ha un gavadal de problemes de detall que entrebanquen les passes i que exigeixen no només la ciència sinó, també, el tacte del geògraf per a tirar endavant. Una obra d’aquest estil no pot reeixir si no és menada per establiments cartogràfics oficials, dotats amb el material i el personal imprescindibles, com poden ser el Geological Survey dels Estats Units, la Preussische Landesaufnahme, el War Office, o el nostre Service Géographique de l’Armée.

 
  Paul Vidal
de La Blache
(1846-1918)

Aquest servei ha adquirit una mena de preferència per la solvència de la qual ha donat prova en publicar, avançant a tothom, els fulls de Xina a u un milió. És l’únic, d’entre els de casa, que disposa alhora de l’utillatge i de l’experiència necessàries. No tenim cap dubte que sabrà atenir-se a l’honor de perseverar en les tradicions la història de les quals han estat tan ben resseguides pel seu actual director, el general Berthaut. Resta el tema del pressupost. Mr. Penck estimava el cost del Mapa, ja fa uns quants anys, en quatre milions de marcs (5). Si la nostra participació hagués de limitar-se, com és probable, a una part d’Àfrica i una altra més reduïda d’Àsia, no hauria de semblar pas que les despeses haguessin de precipitar la justificació d’una renúncia de la qual tindríem, sens dubte, de lamentar les conseqüències.

 

 

 

Disposeu de l'article complet en versió catalana.

 
Vidal de La Blache, Paul : "La Carte Internationale du Monde au millionième". Annales de Géographie, XIX (1910), pp. 1-7.
   
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
27 de desembre de 2007
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat