Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
   
 

Al llarg de la història, l'aigua ha plantejat a la humanitat alguns dels seus reptes més grans. L'aigua és una font de vida i un recurs natural que sustenta el nostre medi ambient i sosté els nostrs mitjans de vida. Però també és una font de riscos i de vulnerabilitat. A principis del segle XXI, les perspectives per al desenvolupament humà es veuen amenaçades per una crisi mundial de l'aigua cada cop més profunda. Aqiest informe desemmascara el mite que la crisi és conseqüència de l'escassetat i afirma que la pobresa, el poder i la desigualtat són les principals causes del problema.

En un món amb una riquesa que no s'havia vist mai fins ara, gairebé dos milions d'infants moren cada any per manca d'aigua neta i n sanejament adequat. Milions de dones i noies joves es veuen forçades a destinar hores i hores a anar a buscar aigua, get que limita les seves possibilitats i les seves decisions. A més, les malalties infeccioses que es transmeten a través de l'aigua són un fre per al creixement econòmic i la reducció de la pobresa a alguns dels països més pobres del món.

Fora de l'entorn familiar, la competència sobre l'aigua com a recurs productiu s'intensifica. Entre els símptomes d'aquesta competència hi ha l'enfonsament dels sistemes ecològics que depenen de l'aigua, el descens dels cabals dels rius i l'esgotament a grane escala de les aigües subterrànies. Els conflictes per l'aigua s'intensifiquen a l'interior dels països i qui en surt perdent és la població del camp. També augmenta la possibilitat de tensions entre països, per bé que l'augment de la cooperació pot afavorir grans avenços en matèria de desenvolupament humà.

L'Informe sobre el desenvolupament humà continua emmarcant els debats en alguns dels reptes més urgents que afronta la humanitat. L'Informe sobre el desenvolupament humà 2006:

  • Investiga les causes subjacents i les conseqüències d'una crisi que deixa 1.100 milions de persones sense accés a l'aigua segura i 2.600 milions sense accés al sanejament.
  • Defensa una campanya concertada per aconseguir aigua i sanejament per a tothom per mitjà d'estratègies nacionals i un pla d'acció mundial.
  • Examina les forces socials i econòmiques que empenyen cap a les escassetats d'aigua i marginen els pobres en l'agricultura.
  • Analitza l'abast de la cooperació internacional per resoldre les tensions transfrontereres pel que fa a la gestió de l'aigua.
  • Inclou les col·laboracions especials de Gordon Brown i Ngozi Okonjo-Iweala, el president Lula, el president Carter i el secretari general de l'ONU, Kofi Annan.

Text recollit de la notícia editorial.

 

Watkins, Kevin (dir.) : Informe sobre el desenvolupament humà 2006. Barcelona: Angle editorial; ANUE Catalunya; Càtedra UNESCO - UPC; Centre UNESCO de Catalunya; Creu Roja a Catalunya, 2006; 49 pp. de resum i CD amb l'informe complet. ISBN 84-96521-45-1.

   
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
12 de setembre de 2007
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat