Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
   

 

La fotografia és un producte de l’era industrial i un emblema de la cultura moderna. A partir de la gran difusió d’imatges impreses des de principis del segle XX, es convertí en el mitjà de representació i de comunicació visual popular per excel·lència: les representacions fotogràfiques han tingut un paper fonamental en la creació de les percepcions del segle XX, i la ciutat n’ha estat l’escenari principal. Situada a la cruïlla entre l’art, les ciències socials i els mitjans de comunicació de masses, la fotografia ha aconseguit una capacitat de penetració social i un impacte en l’opinió pública que semblava que havia de minvar arran de la proliferació d’altres mitjans audiovisuals, però que ha agafat nova volada en els nostres dies per la difusió de les càmeres digitals.

El curs pretén aproximar-se a la manera com Barcelona ha estat construïda per la fotografia al llarg del segle passat. Les representacions de la ciutat hi han estat cabdals, tant en els discursos econòmics, socials i polítics portes endins com en la promoció exterior de la metròpoli, i per això és molt rellevant reflexionar a l’entorn de la creació i la circulació d’aquestes representacions: els combats per la imatge estan lligats a tots els combats per la ciutat. En aquesta perspectiva, les sessions se centraran principalment en aquells treballs fotogràfics que han gaudit d’una difusió important entre la ciutadania i que han tingut un paper destacat en la configuració social de l’imaginari barceloní en diferents moments del segle.

 
   
05.03.07 La ciutat que es fa visible. Geografia històrica de la Barcelona retratada / T. Navas (Centre de Cultura Contemporània de Barcelona)
12.03.07 La fotografia, entre l’art i el document. Els arxius fotogràfics de Barcelona i el seu potencial / S. Domènech (Arxiu Fotogràfic de l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona)
19.03.07 L’imaginari fotogràfic de Barcelona en el tombant del Nou-cents / J. Casamartina i Parassols (crític i historiador de l’art)
26.03.07 La representació de les transformacions urbanes del primer terç del segle XX / R. Torrella (Arxiu Fotogràfic de l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona)
16.04.07 Visions d’una ciutat en conflicte. De la Setmana Tràgica a la Guerra Civil / J. Calafell (Arxiu Fotogràfic de l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona)
23.04.07 Els pòsits de la guerra i el desarrollosense democràcia. L’edat d’or dels llibres de fotografia / D. Balsells (Museu Nacional d’Art de Catalunya)
07.05.07 La consagració del barri Xino. Entre la construcció d’un mite i la denúncia social / J. Mendelson (University of Illinois)
14.05.07 El reportatge i els moviments polítics durant el franquisme tardà i la Transició / J. Fabre (historiador i periodista)
21.05.07 Les revistes institucionals. Canvi i continuïtat en la creació d’una imatge oficial de Barcelona al llarg del segle XX / J. Naranjo (historiador i comissari)
 
28.05.07 Cap a una història de la representació fotogràfica de Barcelona / J. Ribalta (Museu d’Art Contemporani de Barcelona)
11.06.07 Fotografia, ciència social i ciutadania. La cerca de noves representacions per al canvi de segle: Barcelona, una geografia virtual, 1989; La ciutat de la gent, 1996; Barcelone vue du Besòs, 2000 / J.L. Mateo (arquitecte), M. Borja-Villel (Museu d’Art Contemporani de Barcelona) i J. Roca i Albert (Fundació Antoni Tàpies)
18.06.07 La Missió Fotogràfica Barcelona 2007. Qüestions de mètode en la creació i la circulació de les imatges / J. Roca i Albert (Fundació Antoni Tàpies) i J. Ribalta (Museu d’Art Contemporani de Barcelona), directors del curs.

 
En el marc del Projecte Majories Urbanes 1900-2025, aquest curs és fruit del treball conjunt de la Fundació Antoni Tàpies i el Seminari d’Història de Barcelona de l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, amb la col·laboració del Museu d’Art Contemporani de Barcelona i de l’Institut de Ciències de l’Educació de la Universitat de Barcelona.
 

Les sessions tindran lloc a la Fundació Antoni Tàpies (carrer Aragó, 255, Barcelona) els dilluns entre el 5 de març i el 18 de juny de 2007, de 19 a 20.30 hores.  ·  Matrícula general: 70 euros. Assistència a conferències sense matriculació: 6 euros/conferència.  ·  Per formalitzar la inscripció cal trucar a l’Arxiu Històric de la Ciutat- Seminari d’Història de Barcelona (tel. 933 181 195), de 9 a 14 hores, centre en el qual podeu sol·licitar més informació.  ·  Informació recollida en el díptic divulgador.

  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
26 de febrer de 2007
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat