Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
 

Per a la gestió de les aigües subterrànies cal dotar-se d'instruments adients, els quals, a la vegada, han de servir per a la seva divulgació. En aquest marc, la Comunitat d'Usuaris d'Aigües del Delta del Llobregat, l'Institut Cartogràfic de Catalunya i l'Institut Geològic de Catalunya van acordar realitzar, mitjançant un conveni de col·laboració, el Mapa hidrogeològic del tram baix del Llobregat i el seu delta 1:30 000 (en col·laboració amb la Comunitat d'Usuaris d'Aigües de la Cubeta de Sant Andreu de la Barca).

En el mapa s'inclou un mapa principal a escala 1:30 000, un mapa de l'aqüífer profund 1:50 000, un mapa de situació dels aqüífers a escala 1:200 000, un mapa de la distribució de la superfície urbanitzada 1:200 000, nou talls geològics dels dipòsits quaternaris i nou columnes representatives d'aquests materials. La descripció hidrogeològica de les unitats diferenciades és recollida en la llegenda.

La informació del mapa principal es presenta damunt una generalització a escala 1:30 000 de la Base topogràfica de Catalunya 1:25 000 de l'ICC. En els mapes hidrogeològics és important que hi constin els elements antropogènics que d'alguna forma poden modificar o afectar el cicle de l'aigua. En aquest sentit, en el mapa, a més de les zones urbanes i industrials s'hi han situat les gasolineres, les àrees agràries, les zones d'antigues graveres reblertes i els principals terraplens associats a infraestructures de tipus viari i ferroviari. Pel que fa als elements de control hidrològic, s'hi han representat els principals piezòmetres tot indicant-ne el nivell piezomètric mitjà del període 2000-2004, les estacions meteorològiques, les estacions d'aforament i les unitats de consum dels aqüífers estructurades per volum d'extracció i ús de l'aigua extreta. Els talls geològics s'han construït a partir de la cartografia geològica i de les descripcions litològiques de 650 sondatges de procedència diversa.

Aquest mapa és, per tant, un instrument de planificació bàsic que mostra la informació ambiental rigorosa i sintetitzada, necessària per a tècnics, investigadors i usuaris dels aqüífers, que facilita la gestió d'un recurs natural, l'aigua, la preservació de les zones vulnerables, l'establiment de perímetres de protecció i la localització de les fonts que suposen un risc per a l'aqüífer.

Text i fragment recollits en el Full Informatiu de l'ICC, 27 (octubre 2006), p. 1.

 

   
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
21 de desembre de 2006
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat