Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
   

En els darrers anys ha augmentat considerablement la informació sobre els processos responsables del canvi global. S'han determinat, ja sense possibilitat de dubte, unes tendències accelerades de canvis en el clima, en la composició química de l'atmosfera, o en els usos del sòl, per citar els més importants i ben estudiats. Avui disposem d'una evidència clara que el creixement demogràfic de l'espècie humana i el model socioeconòmic de les societats modernes ha deixat una petja molt important en el planeta, en un procés que no sabem si serà sostenible en el futur. Malgrat que aquestes transformacions ocorren a escala planetària global i, per tant, molts dels efectes són transfronterers i d'escala molt gran, la resposta pot ser organitzada "de baix cap a dalt", en una integració des de l'àmbit local cap a àmbits cada vegada més amplis. En aquest context, és necessari que les administracions locals tinguin una visió de l'estat de la situació actual i de les necessitats d'actuació, tant des de l'òptica de la gestió com de la recerca. En aquest sentit, des del CREAF, la Societat Catalana de Biologia i la Institució Catalana d'Història Natural proposem una discussió i reflexió oberta per contrastar els punts de vista d'investigadors, tècnics i administració. Els objectius de la Jornada són, doncs, reflexio- nar entorn de les pautes de canvi global en les darreres dècades, en els seus components de canvi climàtic, atmosfèric i dels usos del sòl a Catalunya, així com donar a conèixer les estratègies de resposta per part de les entitats administratives i de gestió.

 

Programa

9:00  

Benvinguda i presentació de la Jornada / Javier Retana, director del CREAF; Josep Peñuelas, president de la ICHN; Jaume Reventós, president de la SCB; i Josep Garriga, subdirector general de Desenvolupament Sostenible (DMAH).

9:15  

Canvi global: passat i present / Jaume Terrades, CREAF.

9:50  

Els aspectes demogràfics del canvi global / Anna Ma. Cabré, Centre d'Estudis Demogràfics (UAB).

10:25  

Canvis en els usos del sòl / Françoise Breton, Centre Temàtic Europeu Territori i Medi Ambient (UAB).

11:00  

Canvis en la qualitat de l'aire / Anna Avila, CREAF.

12:00  

El canvi climàtic i els matollars mediterranis / Marc Estiarte, CREAF.

12:35  

El canvi climàtic i els boscos / Carles Gràcia, CREAF.

13:10  

El canvi climàtic i els ecosistemes de muntanya / M. Teresa Sebastià, Centre Tecnològic i Forestal de Catalunya.

15:15  

Evolució en l'ús de l'energia a Catalunya / José M. Baldasano, Projectes d'Enginyeria (UPC).

15:50  

Planificació del transport a Catalunya / Jordi Julià, Infraestructures Ferroviàries de Catalunya.

16:25  

Propostes i actuacions pel control de les emissions a Catalunya / Maria Comellas, Direcció General de Qualitat Ambiental (DMAH)

17:00  

La legislació sobre el canvi global a Catalunya / Isabel Pont, Departament de Dret Públic i Ciències Històricojuridiques (UAB)

17:35  

Cloenda: Síntesi de les aportacions de la Jornada.

   

 

Lloc:   Sala Prat de la Riba, Institut d'Estudis Catalans, Barcelona

Informació recollida en el targetó divulgador.

  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
2 de desembre de 2006
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat