Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
   

Claudia Pedone : De l’Equador a Catalunya: El paper de la família i les xarxes migratòries. Barcelona: Fundació Jaume Bofill, 2006 (Col·lecció Polítiques núm. 52); 282pp. ISBN 84-8334-727-X.

 

ÍNDEX: Presentació. 1.Introducció. 2. Equador: una crisi sociopolítica i econòmica sense precedents històrics. 3. Estratègies migratòries i el paper que tenen les cadenes i les xarxes entre la població equatoriana. 4. Relacions de gènere en les cadenes familiars equatorianes en un context migratori internacional. 5. Diversificació de les cadenes migratòries en l’àmbit laboral. 6. Una mirada des de les famílies equatorianes i el paper de l’educació a Catalunya. Conclusions i recomanacions.

 

Aquesta recerca segueix els processos i els canvis estructurals que ha sofert el flux migratori equatorià tant en el temps com en l’espai. Aborda la família com a iniciadora de la cadena migratòria. La família estimula i facilita l’accés al treball, i en el seu interior es desenvolupen una sèrie d’estratègies per la supervivència i l’assistència dins del projecte migratori. La dona s’ha convertit en la primera baula de la cadena migratòria equatoriana a causa dels problemes econòmics generats per la desfeta nacional i per les expectatives de trobar feina a l’Estat espanyol. En aquest sentit, les dones han estat les principals articuladores de les xarxes migratòries i s’han convertit en importants actors econòmics generant els recursos necessaris per a l’accés al mercat de treball d’elles mateixes, dels homes i de la resta dels membres dels seus grups domèstics extensos. En la recerca es posen al descobert les relacions de poder, entre elles les de gènere i les generacionals, en que la reciprocitat, les autoritats detenides fins aleshores, les renegociacions familiars, la solidaritat i el conflicte queden en evidència i es resignifiquen en un context migratori transnacional. La recerca també posa de manifest la importància que té l’accés dels fills i les filles a l’educació per a les famílies migrants equatorianes a Catalunya.
 
Notícia editorial recollida a Punt a la i, 116

  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
21 de juny de 2006
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat