Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
  

Inscripcions. La inscripció a aquestes jornades és gratuïta. Per a formalitzar la inscripció és imprescindible que us poseu en contacte amb el Consell Comarcal de l'Alt Urgell i doneu les vostres dades personals: Consell Comarcal de l'Alt Urgell - Tel. 973 353112 (de dilluns a divendres de 10 a 14 i de 17 a 20) Demanar per l'àrea de Turisme del Consell Comarcal. A/e: carbues@ccau.net. Les despeses referides a l'estada corren a càrrec dels assistents.

 

Informació recollida del tríptic anunciador

 

Les terres de frontera són i han estat espais de transició, territoris de canvi. La línia dibuixada en un mapa ha tingut conseqüències transcendentals per a les persones i els territoris adjacents, en forma de contactes culturals, intercanvis econòmics, processos de confrontació o iniciatives de cooperació.
Les Jornades "Terres de Frontera" pretenen reunir especialistes que reflecteixin la diversitat de temes relacionats amb el fet fronterer, tant des de la perspectiva política com de l'acadèmica, amb la finalitat d'analitzar aquest fenomen i la seva evolució històrica.
Les Jornades es divideixen en dos grans blocs, referits precisament al coneixement que tenim dels diferents aspectes històrics de la frontera, i a les perspectives que es deriven de l'actualitat d'aquests espais de transició en un món canviant com el d'avui. Així mateix, les Jornades serviran de marc per a la presentació del projecte del futur Centre d'Interpretació de les Terres de Frontera, que ha d'esdevenir el principal equipament del Parc Natural de l'Alt Pirineu a la comarca de l'Alt Urgell.

 

Divendres, 19 de maig

 

10:00 Inauguració

Bloc I: La visió històrica de la frontera

10:30  La frontera com a refugi: de la Guerra Civil espanyola a la II Guerra Mundial (1936-1945) / Josep Calvet (UdL)
11:15  Famílies a la frontera. Relacions de parentiu i pràctiques familiars a la frontera cerdana / Montserrat Soronellas (URV)
12:15  "La Suïssa occitana": reflexions al voltant de la identitat, el turisme i les fronteres a l’Aran / Xavier Roigé (UB)
13:00  La conservació de la natura, més enllà de les fronteres / Josep Maria Mallarach (ICHN)
16:00  El fenomen de la immigració / Rafa Crespo (Centre d'Estudis Africans)
16:45  Intercanvis econòmics: entre la legalitat i la supervivència / Dolors Comas d'Argemir (URV)
18:00  Taula rodona entre els ponents moderats per Cinta Pujal (Patrimoni Cultural d'Andorra)
22:30  Projecció d'una pel·lícula de temàtica fronterera

 

 

Dissabte, 20 de maig

 

Bloc II: La visió actual de la frontera. Noves perspectives

10:00  El paper de les fronteres a l'Europa del segle XXI
10:45  El repte de la vigilància / Enrique Ocaña (Guàrdia Civil) i Al-al Mohamed Al-al (Policia Nacional)
12:00  Els petits estats d'Europa: entre la identitat nacional i la integració europea / Representant del Govern d'Andorra
12:45  Taula rodona: Frontera i veïnatge, una perspectiva local / amb diversos alcaldes de municipis fronterers moderats per Isidre Domenjó (Consell Comarcal de l'Alt Urgell)
17:00  Presentació del futur Centre d'Interpretació de les Terres de Frontera / Jaume Oliver
17:30  Presentació del projecte cultural Camí de la Llibertat, promogut per l'ajuntament de Sort en col·laboració amb l'ajuntament de Saint Girons / Agustí López (alcalde de Sort)
22:30  Projecció del documental Balseros.

Diumenge, 21 de maig

10:00 a 13:00  Excursió a la frontera andorrana des d'Os de Civís (part de la sortida es realitzarà amb vehicle i part a peu) Recorregut: Os de Civís - Collada de Muntaner - pic d'Enclar.

  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
30 d'abril de 2006
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat