Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
 

Del 22 al 25 de febrer d'enguany es va dur a terme a la Societat Catalana de Geografia (SCG) i a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) el seminari internacional Geografia i gènere al món: qüestionant l'hegemonia angloamericana, organitzat pel Grup d'Estudis de Geografia i Gènere del Departament de Geografia de la UAB conjuntament amb la SCG.

Més concretament, els dies 23 i 24 de febrer a la Sala de Graus de la Facultat de Lletres de la UAB es van realitzar diverses ponències que tenien per objectiu tractar de conèixer a nivell internacional el desenvolupament de la Geografia i Gènere en les diferents àrees del món i reflexionar i estimular el debat intel·lectual sobre l'evolució d'aquesta perspectiva i la seva major i millor aplicació en els àmbits acadèmic, social i polític. Igualment, es pretenia reflectir l'omnipresència angloamericana en la creació i difusió de pensament geogràfic i proposar alternatives en aquesta direcció des del camp de la Geografia i el gènere.

 

 

Amb aquest objectiu tan ambiciós de fer un balanç del que s'ha estat fent arreu del món entorn la temàtica de la Geografia i el gènere, es van aplegar unes 80 persones aproximadament, entre participants, estudiants de Geografia i altres inscrits. I és que el seminari va donar una excel·lent visió sobre el recorregut històric i l'estat actual d'aquesta temàtica en diferents països del món.

Si us convé citar aquesta publicació, poseu:
Cucurella Grifé, Ariadna (2006): "Geografia i gènere al món: qüestionant hegemonies. Resum del Seminari Internacional celebrat a la UAB amb el suport de la Societat Catalana de Geografia, SCG (22-25 de febrer de 2006)". Obrador Obert. El butlletí digital de la SCG, http://scg.iec.cat/Scg9/Scg90/S93551.htm

Així, sota el títol Investigaciones feministas recientes en la geografía estadounidense, la nordamericana Altha Cravey de la Universitat de Carolina a Chapel Hill, va començar el torn de ponències proposades per als dos dies. L'esforç d'aquesta ponent per parlar en castellà va facilitar a molts assistents i assistentes poder entendre el breu repàs històric i,

 

sobretot, els temes actuals que a hores d'ara s'estan estudiant als Estats Units. Al seu torn, Judit Timar, de la Hungary Academy of Sciences d'Hongria, va ressaltar les problemàtiques de viure i treballar en un país del bloc soviètic amb tot el que això comporta, com per exemple, l'idioma; el fet que moltes persones no entenguin ni puguin parlar l'anglès limita l'accés a llibres, articles i treballs sobre la Geografia i gènere del món angloamericà, que van ser els pioners en aquest tipus d'estudis. D'altra banda, va ressaltar que “el lloc importa” per explicar que les condicions de cada lloc determinen d'alguna forma o altra el progrés acadèmic en aquests temes. Pel que fa a la ponència de Brenda Yeoh i Shirlena Huang de la Universitat Nacional de Singapur, aquesta va ser també molt interessant ja que a més d'altres idees, van explicar la importància de les polítiques de cada departament de Geografia.

La política del departament del qual elles formen part ha sigut la de tenir professors i professores de diverso llocs del món, però sobretot dels Estats Units o Anglaterra. Per

 

tant, els temes que es treballen i com ho fan va molt lligat al que s'està fent en aquests països. Ja a la tarda, van començar per donar-nos una visió d'Amèrica Llatina; específicament, el cas d'Argentina (Diana Lan de la Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires) i de Brasil (Susana María Veleda da Silva de Fundaçao Universidade Federal do Rio Grande). Aquestes dues ponents van explicar que la situació que s'estava vivint actualment als seus respectius països respecte la Geografia i el gènere era precisament la de casa nostra ara fa 20 anys; tot just ara es començava a tractar el tema i la gent era molt refractària a incloure el gènere dins la Geografia perquè es considera que aquest no és Geografia. Afirmació aquesta en què, dit sigui de passada, altres ponents van coincidir. Per últim, Dominique Creton, de la Universitat de Poitiers, França, va fer un breu repàs als estudis de gènere durant els últims anys per centrar-se després en el que es fa actualment posant especial èmfasi en la poca connexió entre la geografia francesa i la angloamericana.
    seguir >>>

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
20 de març de 2006
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat