Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
   

 

Presentació recollida del díptic anunciador. Per a més informació adreceu-vos a l'Oficina del PNIN de Poblet:
Alberg de Joventud Jaume I
Les Masies s/n
43440 L'Espluga de Francolí
tel. 977 871732
pnpoblet.dma@agencat.net

 

 

Després de la celebració de les 1eres. Jornades sobre el Bosc de Poblet sota el títol "Del règim senyorial a la gestió pública", amb motiu del 20è aniversari del PNIN de Poblet, l'any 2004, i davant de l'èxit de participació i interès que van despertar en la societat en general i en la comunitat científica en particular, ens plau obrir una nova convocatòria per abordar els límits de la pressió humana en la naturalesa des de múltiples vessants i èpoques. En aquesta ocasió, tot i que el centre continuen essent el Bosc de Poblet i la resta de Muntanyes de Prades, s'acceptaran els treballs d'altre espais geogràfics, mentre girin entorn aquesta temàtica.

La desforestació ha estat un problema secular, antigament per les tales abusives, el carboneig, la pràctica dels formiguers, l'expansió dels conreus, la intensitat de les pastures, la pressió demogràfica, els incendis, les inundacions, les sequeres, etc.

La protecció dels sistemes forestals hauria de ser compatible amb les activitats de l'home. En l'actualitat, amb la devallada de població a la muntanya, aquestes es dirigeixen vers el turisme, segones residències, la cacera, l'oci, etc.

Fora dels parcs naturals, amb una legislació pròpia i específica, ens plantegem els límits de l'explotació, sigui en pedreres, urbanitzacions, abús de les captacions de l'aigua, introducció d'espècies foranes, l'accés en vehicles de motor, les xarxes elèctriques, els parcs eòlics, i un llarg etcètera, la

 

 

qual cosa genera discussió entre les administracions, els grups ecologistes, els propietaris o els gestors dels espais forestals.

Atenent que la limitació de drets provoca conflictes, voldríem debatre d'una forma pluridisciplinar experiències, passades i actuals (recordem que els plets amb els monjos cistercencs de Poblet foren molt nombrosos), exposar problemàtiques i solucions que cerquin un equilibri d'interessos i que a la fi han de possibilitar que els pobladors del Camp de Tarragona, la Conca de Barberà o les Garrigues, segueixin gaudint d'uns espais naturals privilegiats, amb una gran riquesa de patrimoni monumental i paisatgístic, pero també amb una memòria històrica dels seus homes i dones que com els seus avantpassats encara es mantenen al costat de les seves terres.

Arees científiques :
Medi natural: geologia, botànica, zoologia, ecologia, gestió forestal. Medi social: fonts documentals, història, geografia, antropologia, literatura, lingüística.

Coordinació general: Anton Vallvey Sanromà, director del Paratge Natural de Poblet; coord. de l'àrea del medi natural: M. Candela Ribera Ruiz, presidenta del Centre d'Història Natural de la Conca de Barberà; coord. de l'àrea del medi social: Josep M.T. Grau Pujol, president del Centre d'Estudis de la Conca de Barberà.

 

  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
16 de març de 2006
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat