Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
  
   

 
Planificació d'infraestructures i territori. L'Arc Mediterrani
 
Curs al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona
28, 29 i 30 de novembre de 2005
 

  

 

Lloc de realització: Centre de Cultura Contemporània de Barcelona.
Preu de la matrícula: 140 € (estudiants universitaris 90 €).
Matriculació: CUIMPB - Centre Ernest Lluch / Edifici de l'Antic Teatre. CCCB / Montalegre 5 / 08001 Barcelona / Tel. 93 302 06 34 www.cuimpb.es/mainmatricat.htm

 

L’Arc mediterrani ha esdevingut un dels millors exponents de la nova concepció i articulació del territori a escala europea, tant per la seva extensió territorial flexible com, sobretot, pel potencial de desenvolupament que representa tant a nivell de les regions que agrupa com per al conjunt del territori europeu. Per aquest motiu, l’anàlisi de les característiques i el potencial de l’Arc mediterrani esdevé un element de gran importància en les polítiques de planejament territorial i d’infraestructures tant a nivell europeu com espanyol i català.

Les noves propostes aparegudes en aquest sentit al llarg dels darrers anys (el Llibre Blanc de política europea de transport, la revisió de l’Estratègia Territorial Europea, el Pla Estratègic d'Infraestructures i Transport o el Pla Director d’Infraestructures Ferroviàries de Catalunya) incrementen l’interès de l’anàlisi i el replantejament de la necessitat, les característiques i la idoneïtat de l’Arc mediterrani com a marc territorial de referència.

Per tal d’analitzar quin és l’encaix de l’Arc mediterrani en les polítiques de planejament territorial i de les infraestructures, el curs es basarà en dos temes fonamentals: la interescalaritat de les polítiques, des d’Europa fins a les iniciatives locals, i la cooperació transfronterera i interregional com a vector de superació de les barreres administratives. En primer lloc, la presentació de programes i iniciatives a escala europea com la RTE-T, el plantejament nacional del PEIT, els treballs del PDIF català o les propostes de la Comunitat de Treball dels Pirineus ens permetran valorar la consideració que cadascuna d’aquestes iniciatives i escales territorials atorguen a l’Arc mediterrani. En segon lloc, els exemples de vertebració de nous àmbits territorials definits per programes de cooperació interregional com l’Arc Llatí o l’Euroregió Pirineus Mediterrània ens permetran explorar el potencial de nous models organitzatius. De forma transversal es presentaran iniciatives de corredors de transports i anàlisi de dinàmiques territorials, sorgides de la societat civil i del món acadèmic, on l’Arc mediterrani és el marc territorial de referència. La no adscripció d’aquestes iniciatives a cap àmbit administratiu pre-establert els confereix un grau de flexibilitat i adaptació que tractarem d’identificar i valorar per tal de concloure sobre quins són els factors clau de desenvolupament de xarxes i infraestructures en un àmbit territorial, l’Arc mediterrani, que poc a poc es va consolidant.

  

 

Dilluns, 28 de novembre

 

9:30  Inauguració del curs.
10:00  Presentació del curs / Carme Miralles-Guasch, directora de l’IERMB; Ángel Aparicio, director del CEDEX, Ministeri de Foment.
10:30  L’estat de la qüestió: aportacions en la construcció de l’Arc mediterrani / Carme Miralles-Guasch, directora de l’IERMB.
11:30  Les infraestructures de transport com a obres territorials. Exigències i estratègies de territorialització / Francesca Governa, professora de Geografia Econòmica al Departament Interateneo Territorio Università i Politecnico di Torino.
12:30  Anàlisi de la relació entre desenvolupament dels transports i creixement econòmic / Nadia Caïd, economista, Grup d’experts en transports de l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE).

Sessió: Les polítiques sectorials europees, territori i planificació a l’Arc mediterrani

16:30  Estratègia Territorial Europea, Xarxa Transeuropea de Transports i Planificació territorial; governança territorial multiescalar / Joaquim Farinós, professor al Departament de Geografia, Universitat de València; membre de l’ESPON.
17:30  Anàlisi i reducció de l’impacte del transport de mercaderies en àrees sensibles. Nous instruments per a una nova política de transports / David Schmedding, professor a l’Institut für Wirtschaftspolitik und Wirtschaftsforschung (IWW), Karlsruhe Universität.

Directors:
Carme Miralles-Guasch i Ángel Aparicio

Coordinador:
Josep Báguena

Text de presentació i programa facilitats per la coordinació del curs.

 

 

Dimarts, 29 de novembre

 

Sessió: Planificació d’infraestructures i territori des de l’atenció a l’Arc mediterrani. De l’escala nacional a l’escala local

9:30  El Pla Estratègic d’Infraestructures i Transport / Ángel Aparicio, director del CEDEX, Ministeri de Foment.
10:30  El Pla Director d’Infraestructures Ferroviàries de Catalunya / Jordi Julià, director general tècnic d’Infraestructures Ferroviàries de Catalunya (IFERCAT).
12:00  Les comunicacions transpirenenques: una visió des de la Comunitat de Treball dels Pirineus / Rafael Giménez i Capdevila, director de programes de l’Institut d’Estudis Territorials.
13:00  Polítiques d’infraestructures per a l’obertura de l’Arc Llatí als territoris fronterers / Cesare Paonessa, director de transports de la Provincia di Alessandria; Associació Arc Llatí.

Sessió: Xarxa ferroviària i conexió europea

16:30  Intermodalitat de fluxos globals i estructuració del territori metropolità / Manuel Herce, director del departament d’Infraestructures de Transport i Territori, Universitat Politècnica de Catalunya.
17.15  Necessitats de transport al País Valencià en cohesió amb l’Arc mediterrani / Gregorio Martín, catedràtic de la Facultat d’Informàtica, Universitat de València.
18:00  Taula rodona: Dinàmiques territorials i desenvolupament econòmic; infraestructures-suport o infraestructures-motor? amb Joan Amorós, secretari general de l’Associació FERRMED; Josep Vicent Boira, professor al Departament de Geografia, Universitat de València; Xavier Fageda, professor al departament de Política Econòmica, Universitat de Barcelona; i Andreu Ulied, director de mCrit, membre de l’ESPON, moderats per Robert Vergés, professor al departament d’Infraestructures de Transport i Territori, Universitat Politècnica de Catalunya.

 

 

Dimecres, 30 de novembre

 

Sessió: La integració de polítiques de transports amb les dinàmiques econòmiques i el context local

9:30  Territori i infraestructures de l’Euram; mobilitat i polítiques territorials / Josep Vicent Boira, professor al departament de Geografia, Universitat de València.
10.15  Estructuració territorial de l’Europa del Sud. Les relacions euromediterrànies / Jean-Claude Tourret, director de l’Institut de la Méditerranée – DATAR.
11:00  Innovació i policentrisme a l’estructura urbana de l’Arc mediterrani / Alberto Vanolo. investigador al departament Interateneo Territorio, Università di Torino.
12:00  Euroregió Pirineus Mediterrània. Un nou marc de projectes? / Abelard Vilardell, secretari tècnic de l’Euroregió Pirineus Mediterrània. Generalitat de Catalunya.
12:30  Taula rodona: La cooperació interregional i transfronterera. Un nou marc de decisió? amb Gemma García, subdirectora d’Estudis de Programació Econòmica, Generalitat de Catalunya; Francesc Morata, director del Patronat Universitari d’Estudis Europeus; i Xavier Tiana, director de l’Oficina de Cooperació Europea de la Diputació de Barcelona i Associació Arc Llatí; moderats per Anna Terrón, secretària general del Patronat Català Pro Europa i Delegada del Govern de la Generalitat a Brussel·les.

16:30  Conclusions / Agustí Fernández de Losada, director del Servei de Relacions Internacionals de la Diputació de Barcelona; Francesc Robusté, director de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de Camins, Canals i Ports, Universitat Politècnica de Catalunya; Ángel Aparicio i Carme Miralles-Guasch.

17:30  Cloenda / Josefina Cruz, secretària general d’Infraestructures, Ministeri de Foment.

  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
18 de novembre de 2005
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat