Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
 

 

Userda, revista de pensament ecologista, ateny els catorze números en la seva segona etapa de vida. En una aposta per la simplicitat radical ha efectuat un canvi de disseny gairebé total: "hem passat de l'esclat dels primers tretze números d'aquesta segona època, a la sobrietat que exigeixen els nous temps que ens toca de viure [...] amb els ulls posats en la consolidació de la publicació, dels webs (userda.com), l'Ecodiari i del propi Col·lectiu Userda (Associació Catalana de Comunicació Ecologista), [i també] toca d'adaptar el pensament a la forma de presentar-nos davant la comunitat catalana". La renovació pren forma en l'Ecotema (pp. 7-11) del lema en portada. D'entrada, Xavier Borràs, director d'Userda, es refereix a les Guilleries. El text següent serveix per a introduir el cas i de davantal del tema:

Catalunya sencera és un immens envitricoll de vies i carreteres que crucifiquen el nostre entorn i que dibuixen un futur en què biurem en una única i enorme megalòpoli sense naturalesa. Els anomenats espais o parcs naturals han esdevingut imants per a multituds narcotitzades pel consum a les quals es fa creure, per exemple, que Aigües Tortes o les Medes són una mena de parc temàtic. Les Administracions no volen conservar paratges i espècies, sinó omplir els indrets "naturals" de visitants (turistes), perquè la quantitat mesura l'èxit de la seva gestió, una quantitat que, de fet, omple d'agressors els darrers i cadavèrics santuaris de vida natural. Els anomenats espais i parcs naturals són en si mateixos desastres ecològics que, a més, obliden els seus habitants i si poden els fan fora dels avial territori. El dit "turisme ecològic" és el més malèfic, perquè col·loca milers de visitants agressius al bell mig dels darrers santuaris europeus de vida salvatge. El cas del l'Espai Natural Guilleries-Savassona i del consorci per a la Promoció Turística de la Vall de Sau- Collsacabra a les Guilleries (Osona) --tots dos promoguts per la Diputació de Barcelona-- és paradigmàtic i exemplar del que no s'ha de fer al nostre país.

L'Ecotema es completa amb sengles articles a tomb del cinquantè aniversari de la declaració del Parc Nacional d'Aigüestortes (1955-2005): "Aigüestortes, una gestió poc sostenible" d'Enric Faura, director de la revista Vèrtex i "Els caps que no va aconseguir tallar el PSC" de Santiago Vilanova, periodista i consultor ambiental; Francesc Roma, doctor en geografia, es qüestiona "On és la gent que fa el paisatge?" en retreure la negació política dels espectadors i les espectadores com a tercera dimensió del paisatge; finalment, Ramon Alcoberro, filòsof, reflexiona sobre "Elogi i misèria dels espais protegits".

Foto de la portada: La vall de la riera de Castanyadell, de X. Borràs.

  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
21 de setembre de 2005
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat