Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
   

Imatge cedida per l'Arxiu Històric Comarcal de Manresa.

 

El proppassat dia 10 de febrer, en el marc de les II Jornades de Població de Catalunya, se celebrà un acte d'homenatge i recordança d'Àngels Torrents i Rosés (1940-2004), mestra de generositat incommensurable i investigadora molt destacada en el domini de la demografia històrica. L'homenatge es materialitzà en la dedicatòria de l'aula de treball del Centre d'Estudis Demogràfics (CED) al Campus de la UAB, on la doctora Torrents professà fins ben poc abans del seu traspàs. Una inscripció al·lusiva ho recorda des d'aquell mateix dia.

L'aula Àngels Torrents va resultar insuficient per encabir la munió d'amics i amigues que acudiren a escoltar els records que, l'un rere l'altre, esgranaren Jordi Nadal, Rosa Ascon, Isabel Moll i Carles Simó, sobre la dimensió humana i científica de l'homenatjada.

La intervenció de Miquel Valls, investigador del CED, va tenir un relleu molt especial en tractar-se del col·laborador immediat amb el qual l'Àngels va bastir l'Inventari dels arxius sagramentals de Catalunya. Una obra que l'ocupà durant els darrers anys i que, amb competència i abnegació, va deixar enllestida just quan la malaltia la començà a devorar. Valls va explicar detalladament l'esquema informatiu de cadascuna de les 1.906 fitxes, una per cada parròquia catalana existent fins a l'any 1900, que composen l'obra que a hores d'ara ja es pot consultar al WEB del CED i de la qual es confia poder treure'n una edició molt aviat. No cal dir que, en el record emocionat, Valls va poder afegir un bon grapat d'anècdotes sobre el treball de catalogació d'arxius eclesiàstics portat a terme per l'Àngels, les quals palesen la seva capacitat i perseverància per a superar obstacles de tota mena.

Com ben justament va remarcar Anna Cabré, directora del CED, en cloure l'acte, l'Àngels continuarà vivent a través d'aquesta obra, així com pel seu treball ingent de reconstrucció familiar de Sant Pere de Riudebitlles, i, per sobre de tot, per la seva humanitat inesborrable.

[pau alegre]  

Si us convé citar aquesta publicació, poseu:
Alegre Nadal, Pau (2005): "De l’acte d’homenatge a Àngels Torrents. Notícia de l’acte celebrat al Centre d’Estudis Demogràfics, CED (10 de febrer de 2005)". Obrador Obert. El butlletí digital de la SCG, http://scg.iec.cat/Scg9/Scg90/S92571.htm

  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
14 de febrer de 2005
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat