Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
   
 

 

Direcció:
Margarida Casacuberta i Marina Gustà.

La durada del curs és de 15 sessions, que tindran lloc els dimecres, entre el 19 de gener i el 4 de maig de 2005, de les 19 a les 20:30 hores, a la sala d'actes de l'Arxiu Històric de la Ciutat.
Matrícula: 75 euros. Assistència a conferències sense matriculació: 6 euros/conferència.

Arxiu Històric de la Ciutat; Seminari d'Història de Barcelona / Casa de l'Ardiaca
Carrer de Santa Llúcia, 1 08002 Barcelona Tel. 93 318 11 95 / Fax 93 317 83 27
A/e: shb@mail.bcn.es

 

Informació recollida del díptic anunciador.

 

El títol d'aquest curs juga amb l'enunciat d'un tòpic enfadós en els ambients literaris barcelonins des del tombant de la dècada dels vint als trenta del segle XX. Tàcit o explícit, s'ha mantingut a través de contextos històrics i culturals diferents i ha anat mostrant, cada cop amb més evidència, una progressiva pèrdua de sentit a mesura que aquests contextos canviaven i que les poètiques narratives s'anaven superposant fins a deixar de ser bel•ligerants entre elles. És per això que Sergi Pàmies el va convertir en el títol d'un dels seus llibres de relats breus amb una clara intenció irònica, que recollim com a punt de partida d'una revisió històrica i crítica de la imatge literària de la ciutat de Barcelona construïda i reelaborada a partir del segle XIX i fins avui mateix.

De fet, la modernitat queda simbolitzada, a Catalunya i potser fins i tot a Espanya, en la construcció d'una ciutat industrial, comercial, oberta a Europa i amb vocació de capital. Receptacle de diferents onades migratòries que obliguen a enderrocar les muralles i a iniciar una expansió urbanística en diferents etapes que tot just ara sembla haver arribat al límit d'un model de creixement, Barcelona ha estat i és encara objecte de reflexió política, econòmica, social i cultural a través d'un llenguatge que, en general, s'allunya de la fredor de les ciències objectives i converteix la ciutat en una construcció orgànica equiparable més a un personatge literari que no pas o una mera escenografia. Complexa, plena de contradiccions, problemàtica, paradoxal, la imatge literària de Barcelona gravita entre la idealització i la demonització, esdevé el mirall de les pors i la inquietud de l'individu modern davant les transformacions de la societat, és el marc on es produeixen les grans batalles de l'època contemporània, dóna forma a l'ideal de progrés i compendia les frustracions que comporta la pèrdua d'aquest ideal.

Tot i que en la construcció de la imatge de la Barcelona moderna hi participen les diferents arts, la novel•la és el gènere realista i socialitzador per excel•lència i, en incorporar, a diferència de les arts plàstiques, la temporalitat, permet una imatge en moviment que pot reflectir no només el resultat dels canvis topogràfics i socials, sinó el mateix procés que hi ha conduït.

·  19 de gener : Barcelona en l'obra dels narradors catalans anteriors a Narcís Oller / Enric Cassany (UAB)
·  26 de gener : Les Barcelones de Narcís Oller / Rosa Cabré (UB)
·  2 de febrer : La Barcelona del senyor Esteve / Margarida Casacuberta (UdG)
·  9 de febrer : La descoberta literària del districte cinquè / Jordi Castellanos (UAB)
·  16 de febrer : "L'atracció de les ciutats": imatges folquitorrianes de Barcelona / Eulàlia Pérez-Vallverdú (UAB)
·  23 de febrer : Mite i realitat en la Barcelona de Josep M. de Sagarra / Marina Gustà (UB)
·  2 de març : Les Barcelones imaginades de Carles Soldevila / Núria Santamaria (UAB)
·  9 de març : La Barcelona de Mercè Rodoreda / Maria Campillo (UAB)

·  16 de març : La Barcelona dels narradors de postguerra / Jaume Aulet (UAB)
·  30 de març : Les altres Barcelones: Xavier Benguerel, Vicenç Riera Llorca, Lluís Ferran de Pol i Paco Candel / Julià Guillamon (crític literari)
·  6 d'abril : A la recerca d'identitat: la Barcelona de Terenci Moix i de Montserrat Roig / Neus Real (crítica literària)
·  13 d'abril : Les Barcelones actuals / Ponç Puigdevall (crític literari)
·  20 d'abril : La Barcelona recordada en la narrativa de Juan Marsé / Fernando Valls (UAB)
·  27 d'abril : Les reconstruccions històriques: d'Ignasi Agustí a Eduardo Mendoza / Francesc Foguet (UAB)
·  4 de maig, Cloenda: "La gran novel•la sobre Barcelona" / Margarida Casacuberta i Marina Gustà.

   
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
23 de desembre de 2004
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat