Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
   
 

L'Ajuntament de Barcelona, amb la col·laboració de la revista l'Avenç, va retre memòria a Pierre Vilar (1906-2003) els dies 8 i 9 de setembre. L'homenatge va consistir en dues jornades de treball obertes a tots els ciutadans i les ciutadanes, com al mateix Vilar li hauria agradat. La professora Rosa Congost [UdG] va recordar els trets fonamentals de la formació de Vilar, això és el seu trajecte intel·lectual de geògraf a historiador entre 1927 i 1945. L'aportació històriogràfica de Vilar va ser exposada i interpretada pel professor Xavier Torres [UdG] amb èmfasi especial en la significació de Catalunya dins l'Espanya Moderna. Però, com és sabut, l'abast temàtic de Pierre Vilar va anar més enllà dels límits estrictes de Catalunya com ho demostra la seva preocupació per les qüestions de metodologia i de vocabulari històrics. El professor Pedro Ruiz [UdV] va destacar i resumir els seu mestratge en aquest caient. Finalment, se celebrà una taula rodona amb la participació de Josep Ma. Castellet, Eulàlia Duran, Ferran Mascarell i Jean Vilar, en la qual es va posar de relleu la vinculació personal de Vilar amb Barcelona i Catalunya sencera.

Les jornades varen ser coronades amb la dedicatòria de la tradicional conferència de l'onze de setembre: Pierre Vilar i la història de Catalunya. Va ser pronunciada pel professor Josep Fontana en un Saló de Cent ple a vessar pels qui, com jo mateix, sabem que Vilar, exemple privilegiat d'"historiador dins de la història", ens ha donat a entendre el nostre passat de manera renovada. [pau alegre]

 

Els textos de les intervencions de les Jornades i de la conferència de Josep Fontana seran publicats en el número de desembre de l'Avenç.

  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
14 de setembre de 2004
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat