Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
   

Per als antics, Hèlios era el déu protector de l’illa de Rodes. Hèlios era un déu molt atractiu i considerat a l’Olimp que va tenir diversos fills, entre ells, Faetont. Durant molt temps, Faetont va ignorar de qui era fill, però un dia fou presentat al seu pare: quin honor ser fill de l’astre brillant que travessava cada dia el cel i que il•luminava el món! Hèlios anava amb una carrossa tirada per quatre vigorosos cavalls: Pirunte, Èoo, Aetont i Flegont. Pirunte representava el foc; Èoo, l’aurora; Aetont, la flama, i Flegont, la calor que tot ho crema, Hèlios prometé a Faetont concedir-li qualsevol desig, i aquest demanà poder comandar el carro del foc. En fer-ho, el carro es desbocà i en el seu foll camí s’acostà molt a la Terra, de manera que va cremar boscos i ciutats i va assecar mars i rius. Zeus, en veure el catastròfic comandament del jove, envià un raig que matà l’adolescent fill del Sol.

En aquest cicle de conferències es volen presentar reflexions sobre diferents aspectes referents al foc, simbòlicament el carro del foc mitològic. Es tractarà en el sentit literal, especialment al medi natural, però també en el sentit més figurat, com a font d’energia í de llum, i, per tant, de vida. Amb aquest cicle, les societats filials i la Secretaria Científica de l’Institut d’Estudis Catalans, amb la col•laboració de la Fundació Caixa Sabadell, organitzen la tercera part d’una activitat que, en acabar, pretén haver tractat la incidència dels quatre elements fonamentals (l’aigua, la terra, el foc i l’aire) en el medi.

 

Informació recollida del tríptic anunciador

 

 

[23-F] Societat Catalana de Filosofia : "La paraula dels grecs sobre el foc: destrucció, purificació i creació", per Josep Monserrat, Universitat Ramon Llull. [25-F] Societat Catalana d'Economia : "Valoració econòmica del risc dels incendis forestals", per Joan Mogas, Universitat Rovira i Virgili. [1-M] Societat Catalana d'Història Natural : "Què fer després dels incendis forestals?", per V. Ramon Vallejo, Universitat de Barcelona i Fundació CEAM / Societat Catalana de Geografia : "Endreçar el territori per combatre els incendis", per Rufí Cerdán, Universitat Autònoma de Barcelona [3-M] Amics de l'Art Romànic : "El foc i la llum a la vida diària i artística del romànic català (segles X a XIII)", per Joan F. Cabestany, membre de la Secció Històrico-Arqueològica / Societat Catalana d'Estudis Històrics : "El foc com a factor de producció al llarg de la història", per Josep M. Benaúl, Universitat de Barcelona. [8-M] Societat Catalana d'Estudis Clàssics Conferància: El foc en la teoria dels quatre elements", per Jaume Pòrtulas, Universitat de Barcelona. [10-M] Associació Catalana de Ciències de l'Alimentació : "El foc, el medi i l'alimentació", per Maria Josep Rosselló, Universitat Ramon Llull. [15-M] Institució Catalana d'Estudis Agraris : "El foc, font de vida", per Josefina Plaixats, Universitat Autònoma de Barcelona / "El foc, coadjuvant en la producció d'aliments", per Carles Bernat, Escola Superior d'Agricultura de Barcelona. [17-M] Societat Catalana de Física : "El sol, font de vida i de mort", per Jordi Isern, Institut d'Estudis Espacials de Catalunya. [22-M] Societat Catalana de Llengua i Literatura : "Joquim Ruyra: la natura i el foc", per Lluïsa Julià, Associació d'Escriptors en Llengua Catalana [24-M] Societat Catalana de Física i Societat Catalana de Química : "Les piles de combustible", per Pere Lluís Cabot, Universitat de Barcelona / "Materials avançats per a l'energia fotovoltaica", per Jordi Andreu, Universitat de Barcelona. [29-M] Societat Catalana de Pedagogia : "Ens alimentem de sol: una proposta curricular per a l'ESO", per Mercè Izquierdo, Universitat Autònoma de Barcelona. [31-M] Societat Catalana de Tecnologia : "Els incendis d'hidrocarburs", per Eulàlia Planas, Centre d'Estudis del Risc Tecnològic, Universitat Politècnica de Catalunya / "L'accident BLEVE/bola de foc", per Joaquim Casal, Centre d'Estudis del Risc Tecnològic, Universitat Politècnica de Catalunya.

Totes les conferències es faran a la seu de l'Institut d'Estudis Catalans i començaran a les 19 hores.
L'accés a les conferències és lliure i gratuït.
Informació : informacio@iecat.net

  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
8 de febrer de 2004
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat