Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
   
   
 

El mes de novembre de 2003, es produirà el centenari del naixement de Ramon Violant i Simorra (Sarroca de Bellera 1903 - Barcelona 1956). Aquest pallarès il·lustre i d'origen humil, en els seus 52 anys de vida treballà incansablement per tal de llegar a les futures generacions de catalans una ingent obra sobre la cultura popular que desapareixia i es transformava amb els canvis i la modernitat que portava el segle XX fins a qualsevol racó de Catalunya. En total foren més d'un centenar de llibres i articles etnogràfics i també una ingent tasca museogràfica, a través de les seves exposicions al Museu d'Indústries i Arts Populars del Poble Espanyol de Montjuïc (actualment el Museu Etnològic de Barcelona) on recollí una extensa i interessant col·lecció d'objectes del Pirineu i de moltes terres de parla catalana.

Malgrat la importància i la singularitat de la seva aportació al coneixement del nostre patrimoni, la seva figura encara és molt desconeguda arreu de Catalunya i el conjunt de la seva obra, encara és molt lluny de tenir el reconeixement que es mereix, amb moltes obres encara inèdites o poc difoses. Aquesta situació, constatada des de diversos territoris on Violant dugué a terme les seves recerques, ha dut diversos museus i institucions vinculades amb el patrimoni etnològic a unir-se per tal de commemorar el seu centenari i reconèixer la seva tasca. Amb aquest motiu, es realitzaran exposicions i activitats al llarg de diversos mesos dels anys 2003 i 2004, que posaran de relleu la figura i el llegat de Ramon Violant i s'impulsarà l'edició d'un catàleg o publicació conjunta.

 

La Junta de Govern de la Societat Catalana de Geografia, en la seva darrera reunió de 27 de novembre, va acordar de fer constar en acta la seva adhesió als actes que se celebren en ocasió del Centenari de Ramon Violant i Simorra (1903-1953) i comunicar-ho a l'Ajuntament de Sarroca de Bellera, la primera institució de la llista d'entitats organitzadores.

Trobareu informació sobre els actes als quals al·ludeix el text a l'adreça: www.etnocat.org/violantisimorra. El text i la fotografia han estat recollits del tríptic anunciador del centenari.

   
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
5 de desembre de 2003
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat