Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
   

Aquest col·loqui s'organitza dins el marc del Projecte "L'Albera: memòria i terra", finançat pels fons FEDER de la Unió Europea. Els socis del Projecte són el Conseil de Développement du Pays Pyrénées-Mediterranée (PPM), el Consell Comarcal de l'Alt Empordà (CCAE), l'Associació Albera Viva (AV), l'Institut Francocatalà Transfronterer (IFCT) de la Universitat de Perpinyà (UdP) i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

 

El projecte "L'Albera: memòria i terra" té per finalitat l'estudi de la serra de l'Albera i del seu entorn, amb les poblacions dels dos vessants, nord i sud. Aquesta part dels Pirineus mediterranis, que va del Bassegoda fins al mar, connecta les comarques del Rosselló i del Vallespir amb la de l'Alt Empordà. És un espai amb una cultura i una llengua comunes, i uns ecosistemes biològics i unes activitats humanes també comuns, alhora que ha estat en totes les èpoques històriques una terra de pas. Així, els Pirineus uneixen més que no pas separen, els dos vessants de la muntanya.

L'Albera, malgrat que pertany al mateix país històric, Catalunya, ha estat des de l'època moderna separat administrativament per la frontera política, cosa que ha significat en una certa mesura un entrebanc per a la comunicació i el desenvolupament conjunt dels recursos materials i humans. En la nova situació europea cal aprofundir en el coneixement mutu de la identitat compartida i fomentar-ne el desenvolupament cultural i científic, com també fa conservació i la divulgació del patrimoni cultural i natural comú.

Amb aquest col·loqui, s'ofereix un espai de comunicació i d'intercanvi a tot els interessants pel territori de l'Albera i el seu entorn, des de qualsevol punt de vista o disciplina científica, com també a tots els estudiosos que s'ocupin d'altres espais europeus en que hi hagi una cultura i una llengua transfrontereres. Paral·lelament considerem la interdiscip1inarietat un requisit ineludible per al coneixement global dels espais com l'Albera i per això s'invita a participar en el col·loqui els estudiosos de qualsevol àmbit científic i de recerca.

 

Àmbits o temes:
I. Patrimoni cultural tangible: prehistòria, història, arquitectura i art.
II. Patrimoni cultural intangible: etnologia, antropologia, lingüística i filologia.
III. Patrimoni natural: ecologia, agricultura, ramaderia i silvicultura.

Col·laboracions
S'hi podrà participar amb una comunicació. Cal trametre un resum d'avaluació a la secretaria del col·loqui abans del 30 de desembre del 2003. Les comunicacions hauran de lliurar-se, revisades i corregides, abans del 30 d'abril del 2004.

Comissió organitzadora
Xavier Luna (Coordinador, UAB)
Martina Camiade (IFCT)
Maria Teresa Genís (CCAE)
Jean Pierre Lacombe (AV)
Sylvia Pena (PPM)

Comitè científic
Joan Badia-Homs (historiador, IEBE)
Jordi Bartolomé (biòleg, UAB)
Joan Becat (geògraf, IFCT-UdP)
Martina Camiade (historiadora, IFCT-UdP)
Maria Teresa Genís (arqueòloga, CCAE)
Thierry Lacombe (enginyer agrònom, INRA-Agro Montpeller)
Xavier Luna (filòleg, UAB)
Xavier Paunero (geògraf, IPC-UdG)
Jaume Plans (historiador, Centre d'Estudis del Bages)
Miquela Valls (filòloga, IFCT-UdP)
Joan Lluís Valls (etnòleg)
Mariàngela Vilallonga (filòloga, UdG)

Secretaria, informació i inscripcions: Departament de Filologia Catalana, UAB; a l'a/e del Projecte Albera: pr.albera@uab.es; i al web del Projecte: http://dewey.uab.es/albera

  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
27 de setembre de 2003
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat