La primera conferència d'enguany, pronunciada per la professora Montserrat Salvà, ha versat sobre la diferenciació espacial de la cobertora vegetal (arbres i arbustos) i animal (els vertebrats, llevat de l'espècie anomenada sapiens) dels quaranta qilòmetres quadrats de territori representats en el mapa topogràfica adjunt manllevat a l'ICC. Noteu la quadrícula UTM d'un quilòmetre quadrat sobreposada.
L'àmbit és centrat en la vall de Fuirosos, en el vessant nord del massís del Montnegre: una massa granítica que encara conserva, gairebé a manera de barret, un bocí de cobertora d'esquistos pissarrosos. L'orientació tramuntanal i la més que notable pluviositat, gairebé 900 mm/m2 més mal que ben comptats, fan que pugui caracteritzar-se per un sorprenent clima subhumit a quatre passes de la Mediterrània. En conseqüència, la cobertora vegetal té un desenvolupament molt notable. A grans trets, la surera mana i només permet algus claps de pi pinyer. El roure de fulla ampla, així com l'africà, predomina en el sector més elevat, precisament sobre els esquistos. El bosc de ribera, a banda i banda del curs permanent de la riera, amb alguns pedaços de conreu a tocar, completen el paisatge fuirosenc. Atès el reduït impacte antròpic que actualment experimenta, la vall ofereix un ampli mostrari zoològic. És prou coneguda la seva riquesa en senglars i, ara mateix, de daines i cabirols.
Si us convé citar aquesta publicació, poseu: Alegre Nadal, Pau (2003): "La biodiversitat a la vall de Fuirosos. Ressenya de la conferència de Montserrat Salvà a la Societat Catalana de Geografia, SCG (22 de gener de 2003)". Obrador Obert. El butlletí digital de la SCG, http://scg.iec.cat/Scg9/Scg90/S90671.htm |
El grup de recerca en biogeografia del Departament d'Anàlisi Geogràfica Regional i Geografia Física de la Universitat de Barcelona, al qual pertany la conferenciant, ha endegat un minuciós treball d'inventari de les espècies esmentades des de l'any 1995. Per mitjà de l'aplicació de metodologies de treball sistemàtiques i recursos geocartogràfics, l'equip ha reeixit en formar sengles catàlegs de 642 tàxons vegetals i 113 d'animals. Tanmateix, l'objectiu de la recerca és la mesura de la biodiversitat a la vall de Fuirosos tant pel que fa a la riquesa d'espècies com en diversitat. Salvà ha proporcionat diversos avenços de conclusions en aquest sentit. En resum, és pot advertir una acusada correlació inversa entre nivells de diversitat i altura del territori. Una diferenciació espacial que la recerca futura haurà de palesar i aprofundir. La dissertació ha motivat un debat prou animat entre els nombrós públic assistent.
[pau alegre]