Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
   
 

La primera conferència d'enguany, pronunciada per la professora Montserrat Salvà, ha versat sobre la diferenciació espacial de la cobertora vegetal (arbres i arbustos) i animal (els vertebrats, llevat de l'espècie anomenada sapiens) dels quaranta qilòmetres quadrats de territori representats en el mapa topogràfica adjunt manllevat a l'ICC. Noteu la quadrícula UTM d'un quilòmetre quadrat sobreposada.

L'àmbit és centrat en la vall de Fuirosos, en el vessant nord del massís del Montnegre: una massa granítica que encara conserva, gairebé a manera de barret, un bocí de cobertora d'esquistos pissarrosos. L'orientació tramuntanal i la més que notable pluviositat, gairebé 900 mm/m2 més mal que ben comptats, fan que pugui caracteritzar-se per un sorprenent clima subhumit a quatre passes de la Mediterrània. En conseqüència, la cobertora vegetal té un desenvolupament molt notable. A grans trets, la surera mana i només permet algus claps de pi pinyer. El roure de fulla ampla, així com l'africà, predomina en el sector més elevat, precisament sobre els esquistos. El bosc de ribera, a banda i banda del curs permanent de la riera, amb alguns pedaços de conreu a tocar, completen el paisatge fuirosenc. Atès el reduït impacte antròpic que actualment experimenta, la vall ofereix un ampli mostrari zoològic. És prou coneguda la seva riquesa en senglars i, ara mateix, de daines i cabirols.

Si us convé citar aquesta publicació, poseu:
Alegre Nadal, Pau (2003): "La biodiversitat a la vall de Fuirosos. Ressenya de la conferència de Montserrat Salvà a la Societat Catalana de Geografia, SCG (22 de gener de 2003)". Obrador Obert. El butlletí digital de la SCG, http://scg.iec.cat/Scg9/Scg90/S90671.htm

El grup de recerca en biogeografia del Departament d'Anàlisi Geogràfica Regional i Geografia Física de la Universitat de Barcelona, al qual pertany la conferenciant, ha endegat un minuciós treball d'inventari de les espècies esmentades des de l'any 1995. Per mitjà de l'aplicació de metodologies de treball sistemàtiques i recursos geocartogràfics, l'equip ha reeixit en formar sengles catàlegs de 642 tàxons vegetals i 113 d'animals. Tanmateix, l'objectiu de la recerca és la mesura de la biodiversitat a la vall de Fuirosos tant pel que fa a la riquesa d'espècies com en diversitat. Salvà ha proporcionat diversos avenços de conclusions en aquest sentit. En resum, és pot advertir una acusada correlació inversa entre nivells de diversitat i altura del territori. Una diferenciació espacial que la recerca futura haurà de palesar i aprofundir. La dissertació ha motivat un debat prou animat entre els nombrós públic assistent.

[pau alegre]

  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
23 de gener de 2003
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat