Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
   

La Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans publicà a les acaballes de l'any 2001 el primer volum de l'Atles Lingüístic del Domini Català (ALDC), que fou presentat públicament just a l'inici d'una nova primavera, la d'aquest any 2002. Aquest nounat és l'inici d'una collita d'un vell projecte, del quan als anys cinquanta es concebé la idea i als seixanta es féu el treball de camp. La idea es deu a Antoni M. Badia i a Germà Colon i el treball de camp el dugué a terme, essencialment, Joan Veny, Joan Martí i Joaquim Rafel, tots ells membres de l'Institut d'Estudis Catalans. Després d'un llarg parèntesi (ai! per què els parèntesis són sempre tan llargs?), vingueren les fases de transcripció, informatització, elaboració i estudi de dades, realització de la cartografia i producció editorial, sota la direcció de Joan Veny, en col·laboració amb Lídia Pons.

 

Aquest ALDC és un instrument que mancava a la nostra llengua i representa una contribució impressionant a la dialectologia europea i, específicament, romànica, i també a la lingüística general. A partir de l'any 2003 s'aniran publicant regularment - si no apareixen dificultats pressupostàries que la presidència de l'Institut ha resolt molt generosament aquests darrers anys - els altres volums, del segon al novè. En total, l'obra contindrà més de dos mil mapes.

L'Atles Lingüístic del Domini Català ha estat recentment guardonat amb el Premi Nacional de Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya.

Joan A. Argenter
President de la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans

 

  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
23 d'octubre de 2002
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat